ČUDO ARHITEKTURE: Šveđani grade soliter od drveta visok 34 sprata

0

Predlog za gradnju ovog arhitektonskog čuda na 34 sprata uputili su iz kompanija C.F. Møller, Dinell Johansson i Tyréns. Soliter bi se gradio u Stokholmu, a kako tvrde, bio bi jeftiniji, lakši i trajniji od klasičnih građevina od betona, gvožđa i stakla.

Arhitekte ističu da je drvo jeftiniji materijal, tako da bi se uštedelo i na transportu. Takođe, drveni soliter će biti otporniji na vatru od klasično izgrađenog solitera. Naime, drvo se može tretirati sredstvima koja ga čine nezapaljivim.

Ovaj dizajn, nazvan HSB 2.0, pobedio je na takmičenju arhitekata HSB Stockholm 2023. Osim stambenog dela obuhvatao bi i prodavnice, fitnes centar, prostorije za bicikle. Osim solarnih panela na krovu, svaki apartman bi imao verandu u staklu koja štedi energiju. Dizajn obuhvata i zimsku baštu.

U Švedskoj već postoji drvena zgrada od sedam spratova, dok australijski grad Melburne drži rekord s najvišom drvenom građevinom, apartmanima Forte na 10 spratova. Istovremeno, u Vankuveru se gradi 27,5 metara visoka zgrada od tog materijala.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.