Sveštenik Peranović osuđen na 20 godina

Peranović, koji je bio upravnik Centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti u Jadranskoj Lešnici "Sretenje", a Zarubac je bio štićenik tog centra.

Peranović je bio optužen da je na svirep način 6. avgusta lišio života Zarupca tako što mu je zadao veliki broj udaraca štapom, pesnicama i nogama, a te povrede izazvale su štićenikovu smrt. Za to krivično delo zaprećena je kazna od 10 do 40 godina.

Veće je odlučilo da je Peranović ubistvo učinio sa eventualnim umišljajem, a ne kako je tužilac naveo sa umišljajem, pa je zato dobio 20 godina zatvora, iako je za to delo predviđena kazna od 10 do 40 godina.

Prema zaključku suda suspendovani sveštenik je tokom postupka sam opisao način na koji je učinio to delo.

Prema njegovim rečima, tukao je Zarubca jer je pokušao da napusti centar, sa drvenim štapom dugačkim metar i po, pesnicama i nogama i dva puta je prekidao batinanje da bi ukazao pomoć Zarubcu pa nastavljao.

Prema nalazima veštaka, te povrede su izavale smrt Zarubice.

Advokat okrivljenog Ilija Radulović rekao je nakon izricanja presude da je sud sudio pod pritiscima javnosti.

"Sud je sudio da zadovolji javnost koja je formirana medijima, presuda će sigurno biti ukinuta, a i sama formulacija eventualni umišljaj govori da nije hteo da ubije štićenika", rekao je Radulović.

Porodica oštećenog najavila je žalbu na presudu jer nisu zadovoljni visinom kazne. Otac ubijenog, Miloš Zarubac rekao je da je delimično zadovoljan "jer se pravda nažalost ne može do kraja ispraviti".

Za Peranovića je javnost prethodno čula kao upravnika rehabilitacionog centra "Crna Reka", kada je video-snimak na kom se vidi kako se u tom centru ašovom prebijaju štićenici dospeo u javnost.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još