Država „baca” 20 miliona evra: Nove knjižice, nova pljačka

Kako je najavljeno, na novoj zdravstvenoj knjižici nalaziće se ime i prezime osiguranika, datum rođenja, lični broj osiguranika i broj zdravstvene kartice, JMBG, adresa osiguranika, matična filijala RFZO. Ipak dodatni podaci o tome da li su isplaćeni doprinosi takođe se lako mogu ubaciti na postojeću ličnu kartu, i time uštedeti veliki novac. “Blic” je od stručnih službi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dobio potvrdu da se nova lična karta sa čipom bez ikakvih problema može koristiti i kao zdravstvena knjižica.

Kriju cenu izrade
U Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca “Topčider” nisu mogli da kažu koliko košta kompletan projekat izrade kartica zdravstvenog osiguranja. Kako su naveli, osnovni ugovor o elektronskim zdravstvenim knjižicama je potpisan u februaru 2010. Na pitanje da li je pre godinu dana već odštampano oko milion nepersonalizovanih kartica, u Zavodu kažu da su “urađene određene faze proizvodnje”.

Ono što može da bude problem jeste to što oko 20 odsto građana ima lične karte bez čipa, kao i to što maloletne osobe nemaju lične karte. Međutim, to su lako rešivi problemi. Ono što može da bude ozbiljnije, jeste da li postoji kompjuterski sistem bez koga nam elektronska zdravstvena knjižica ne vredi“, kaže izvor za „Blic“.

Prema njegovim rečima, čipovi za dokumenta se ne prave u Srbiji. Njihova cena varira od 1,7 do 3,5 evra po komadu.

Ako će svih sedam miliona građana imati nove zdravstvene knjižice, samo nabavka čipova za njih će koštati oko 12 miliona evra. Zašto se umesto toga ne bi iskoristila situacija tako da svi oni koji imaju lične karte sa čipom mogu da ih koriste kao zdravstvene knjižice, da se propiše obaveza da oni koji ih nemaju moraju da ih imaju, i da se praktično štampaju knjižice samo za maloletnike“, objašnjava izvor „Blica“.

Zavod za izradu novčanica, koji izrađuje elektronske zdravstvene knjižice, ovaj posao je na tenderu dobio još pre neku godinu, i još tada je dogovoreno da cena bude oko 450 dinara.

Fond je pre godinu dana već izradio milion kartica koje nisu personalizovane, ali se dugo čekalo na saglasnost Ministarstva finansija oko cene“, priča izvor „Blica” iz RFZO.

Čak iako je tačna informacija da je već izrađeno milion elektronskih kartica, ta dokumenta bi mogla da se daju malotnicima bez lične karte. U RFZO niko nije želeo da odgovori zašto se izrađuju nove zdravstvene knjižice, kao ni koliko košta kompletan projekat izrade kartica zdravstvenog osiguranja i ko snosi te troškove?

Zamena papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim počinje u julu, a izdavanje jedne košta 500 dinara.

Izvor: Blic

Pogledajte još