Stanković: Albanski lideri sa juga Srbije 15. jula kod Dačića

Predloge za rešenje problema u Bujanovcu, Preševu i Medveđi svi albanski politički lideri uobličili su u Platformu od osam tačaka koju su usvojili 25. februara ove godine na zajedničkom sastanku koji je održan u kancelariji OEBS-a u Bujanovcu i u prisustvu predsednika Koordinacionog tela.

Vlada Srbije usvojila je 4. juna platformu koja sada ima sedam tačaka jer je osma tačka raspoređena u ostalih sedam.

Stanković je nakon sastanka sa svim albanskim političkim liderima u Bujanovcu rekao da je u današnjem razgovoru definisan način na koji će se voditi razgovori između albanskih lidera i Vlade Srbije.

"Očekujem da će premijer Srbije i ministri primiti albanske lidere do 15. jula, a da ćemo nakon toga tokom letnje pauze imati jedno radno leto u kome ćemo pripremiti predloge rešenja i sve ono što treba da bude realizovano kroz ovaj razgovor što će doprineti potpunoj stabilizaciji stanja na ovom prostoru", kazao je Stanković.

Stanković je naveo da od septembra treba da počnu razgovori o temama koje su grupisane u osam celina a da će dogovori koji budu postignuti biti realizovani kroz odluke Vlade i to kao kratkoročna rešenja koja su moguća u narednih šest meseci, srednjoročna do godinu dana i dugoročna za čije će rešavanje trebati dve i više godina.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je rekao da će na prvom sastanku sa premijerom Ivicom Dačićem najverovatnije biti prisutni predstavnici svih političkih partija Albanaca iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa.

"Nakon toga mi treba da se međusobno dogovorimo i da odredimo nekog čoveka koji će da bude kao koordinator. Kroz razne resore zaduženo je 13 ministarstava za te razgovore a koja će tačka biti prva u razgovorima zavisi od albanske strane i od određenog ministarstva koje je spremno da počne razgovor", kazao je Arifi.

Arifi je naveo i da je podršku u razgovorima između političkih predstavnika Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe sa Vladom Srbije u rešavanju životnih pitanja na tom području 10. juna dala i grupa ambasadora "Prijatelji juga Srbije".

Sastanku sa predsednikom Koordinacionog tela u prostorijama OEBS-a u Bujanovcu danas su prisustvovali i narodni poslanik Riza Haljimi, koji je i predsednik Partije za demokratsko delovanje, Šaip Kamberi, predsednik ogranka te partije u Bujanovcu i Predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu.

Prisustvovali su i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, koji je i lider Demokratske partije Albanaca, Skender Destani, lider Demokratske unije doline i Rahmi Zuljfiu, predsednik Demokratske unije Albanaca.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još