Radioaktivni veprovi lutaju Švajcarskom

U Tićinu su ovih dana analizirani uzorci mesa ubijenih divljih svinja, a rezultati su zabrinuli vlasti tog kantona. Savezni zavod za zdravlje je zajedno sa Veterinarskim zavodom izmerio količinu cezijuma u deset uzoraka tog mesa. Tri uzorka su sadržala zabrinjavajuću količinu cezijuma, u dva slučaja više od 2000, a u jednom slučaju više od 3000 bekerela po kilogramu mesa.

Granica koja je za te životinje dopuštena iznosi 1250 bekerela po kilogramu. Stručnjaci smatraju da je to posledica nuklearne havarije u Černobilju iz 1986. Tada su, naime, radioaktivno zagađeni veliki delovi zemljišta od Bavarske u Nemačkoj pa do severa Italije, gde je potom niklo više generacija radioaktivnih gljiva.

Pošto je poznato da divlje svinje rado jedu tartufe, objašnjeno je kako je u organizam tih životinja mogla da prodre radijacija, koja je preneta i na sledeće generacije. Sličan problem je na jugu Nemačke godinama zadavao glavobolje vlastima u Bavarskoj šumi i Švarcvaldu gde ima dosta tartufa. Tamo su lovci jedno vreme morali da nose na kontrolu sve odstreljene divlje svinje, a u bavarskom parlamentu se čak raspravljalo o predlogu da se meso divljih svinja proglasi sa nuklearni otpad.

Meso ubijenih divljih svinja u Tićinu je analizirano zato što su italijanske vlasti, koje su otkrile taj problem na svojoj teritoriji, alarmirale svoje severne susede. Zna se da su i mnoge divlje svinje u Tićino i stigle iz Lombardije i Pijemonta.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još