PROVERENO: Mali trikovi za ostavljanje cigareta

Na kraju, iako je toliko pomoći, svaki pušač mora sam da se izbori sa ovom upornom navikom koja ne nestaje preko noći.

Ako se prepoznajete kao pušač koji još uvek nije našao pravi način da ostavi cigarete, a imate želju, koristiće vam nekoliko veoma jednostavnih, običnih, svakom dostupnih trikova kojim doktor Arun Kumar uči svoje pacijente i koji daju odlične rezultate.

Zapravo, jedan jedini rezultat - pušači ostavljaju cigarete.

Razmislite o tome kakav ste pušač

Prvo što bi vam ovaj lekar savetovao je da dobro razmislite o tome kakav ste u stvari pušač – u kojim situacijama se hvatate za paklicu cigareta, zašto, kada biste bez njih možda mogli i zašto. Važno je da konačno razumete svoju lošu naviku kako biste pronašli i način da prestanete da pušite.

Praksa doktora Kumara je pokazala da fizička aktivost smanjuje potrebu za nikotinom. Zato, kaže, da kada god poželite cigaretu, trčite (ako ste u prilici), izvedite psa u šetnju, radite u bašti ili samo potrčite u mestu. Ovo daje odlične rezultate.

Njegovo iskustvo govori i da je opklada delotvoran trik – kladite se sa bliskim prijateljem u svotu novca da ćete određenog dana koji odredite prestati da pušite. Ovaj stručnjak tvrdi da opklada daje rezultate pre svega među poslovnim ljudima koji imaju takmičarski duh i ambiciozni su.

Dok uživate u čaši vina, uživaćete i u cigareti. To odlično razume svaki pušač. Zato, izbacite alkohol ili ga bar svedite na minimum. Kafa, čaj, gazirana pića prosto traže da se zapali i cigareta jer je dim ukusniji. Zato se okrenite vodi i ceđenim sokovima.

Pušenje je anti-stres navika, smiruje, a mnogima sabira misli. Ako vam treba opuštanje, a verovatno treba, probajte sa masažama, jogom, meditacijom.

Sigrurno na svetu ima drugih anti-stres navika koje deluju. I, izbegavajte stresne situacije koliko možete. Danas je već ovo postala fraza i pitanje je koliko je to moguće, zato bi početak godišnjeg odmora, recimo, bio idealan period za ostavljanje cigareta.

Mali trikovi

Postoje mali i provereni trikovi kojima doktor Kumar uču svoje pacijente:
Soda bikarbona povećava pH urina što usporava oslobađanje nikotina koji je prisutan u telu pušača. Rezultat je manja potreba za cigaretom. Tri puta dnevno pola kašičice soda bikarbone razmutite u vodi i popijte. Ili, dve kašike posle svakog obroka.

Žvaćite cimet. Ubija želju za nikotinom.

Slana hrana (kiseli krastavci, turšija, čips...) umanjuju želju za cigaretom. Kad je poželite, možete da sipate malo soli na vrh jezika.

Kad vam se puši, pojedite malo oraha, lešnika, badema ili suvog voća.

Zanimajte se žvakanjem žvaka.

Ako pre cigarete popijete mleko ili pojedete malo celera ili šargarepe, nećete toliko uživati jer će duvanski dim imati neprijatno gorak ukus.

Vitamin C je pravi borac protiv navike pušenja. Jedite što više pomorandži, crvene paprike, limuna, brokolija, šipka. Nikotin je inače uništitelj vitamina C.

Novac koji potrošite na duvan, potrošite na neki svoj hir. Tako ćete sebe nagraditi za dane provedene bez cigareta.

Kad smo kod novca, doktor Kumar je imao pacijente, sadašnje nepušače, koji su svojim prijateljima plaćali za svaku zapaljenu cigaretu. Ako se ova ’igra’ igra bez prevare, manje je pušenja.

Probajte da se uortačite sa bliskom osobom pušačem. Donesite odluku da zajedno ostavite pušenje i pratite jedno drugo i podržavajte se.

Pričajte i pričajte okolini da ste doneli odluku da ostavite cigarete. Ako možete, više vremena provodite sa nepušačima.

Promenite cigarete, kupujte samo po jednu paklu, neka pakla bude kod drugog tako da morate da je zatražite svaki put kad vam se puši, odedite broj cigareta za svaki dan.

Uspešna praksa doktora Aruna Kumara potvrđuje da njegove metode daju rezultate bez lekova, hipnoza i drugih pomagala. Ali, pre svega, njegovi su pacijenti imali želju da naviku pušenja ostave iza sebe. Jedino što nisu imali je metod.

Izvor: KURIR

Pogledajte još