Policija u Ministarstvu prosvete: Traže se odgovorni za matura-skandal, uskoro ispituju ministra Obradovića

Inspektori MUP juče su upali u zgradu Ministarstva prosvete kako bi nadležne ispitali o procesu štampanja i distribucije testova za polaganje male mature, saznaje “Kurir”. Naime, policija Grada Beograda juče je otišla u zgradu Ministarstva kako bi što pre otkrila ko je kriv za to što su testovi iz matematike za malu maturu procurili u javnost.

Više inspektora je bilo juče u zgradi Ministarstva prosvete i tamo su ispitali nekoliko ljudi. S njima su razgovarali i raspitivali se o celoj proceduri male mature. Interesovali su se od koga kreću testovi i u čijim rukama završavaju. Sve su detaljno saslušali i napravili zapisnik – kaže dobro obavešten “Kurirov” izvor.

On dodaje da niko u Ministarstvu nije očekivao da će se inspektori zaista pojaviti.

Svi su bili nervozni jer su inspektori nenajavljeni upali u zgradu – kaže naš izvor.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je juče da policija sprovodi istragu po prijavi koju je dostavilo Ministarstvo prosvete.

Još se ne zna ko je odgovoran za to što su se testovi našli u javnosti dan pre ispita, ali provere su u toku – kaže Veljović.

Kontaktirali smo sa Ministarstvom prosvete i pitali da li je možda ministar Obradović bio na razgovoru s policijskim inspektorima.

Ne, ministar nije saslušavan – rekli su nam u Ministarstvu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) uputila je juče zahtev za poništavanje male mature i smenu Žarka Obradovića, uz istragu kako su rezultati testa iz matematike dospeli u javnost pre ispita. Oni su takođe izjavili da je ministar već duže vreme volonter u Ministarstvu.

Milan Jevtić, potpredsednik USPRS, rekao je da Obradović ili neće, ili ne zna da radi svoj posao.

Kad bi policija utvrdila da je ministar kriv, on bi trebalo da ide u zatvor – kaže Jevtić.

Prema preliminarnim rezultatima koje su Ministarstvu prosvete dostavili predstavnici okružnih komisija, prosečan broj bodova je manji nego prošle godine.

Iz srpskog je ove godine prosečan broj bodova 10,79, a iz matematike 9,98 – kažu u Ministarstvu.

Podsetimo, prošlogodišnji prosečan broj bodova iz srpskog bio je 13,27, a iz matematike 10,44.

Izvor: Kurir