Predsednik komisije: Test iz srpskog se ne ponavlja

Ovo je za B92 rekao predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić.

"Republička upisna komisija će se sastati u ponedeljak 11.30 kada će doneti odluku u interesu dece"
, najavljuje Kostić.

"Komisija treba da donese odluku koji će bodovi biti relevantni za upis učenika u srednju školu", rekao je on.

Istragom je utvrđeno da je testove za maturante osnovne škole ukrala osoba koja radi u štampariji Službenog glasnika, saopštio je premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Osoba koja radi u štampariji Službenog glasnika Srbije sa inicijalima Z.M. je u periodu od 5. do 12. juna iz tog preduzeća iznela originalne testove, rekao je premijer, i dodao da je osumnjičeno lice praktično priznalo krađu. Dačić je dodao da je osumnjičena osoba uhapšena, ali i da se sumnja da je u tom delu bilo i više pomagača.

Forum beogradskih gimnazija: Ispit mora da se poništi

Forum beogradskih gimnazija ocenio je danas da ovogodišnji maturski ispit osnovaca mora biti poništen, jer slučaj krađe testa ne može biti rešen otkrivanjem radnika štamparije, čime je skandal samo dokazan.

"Ispit mora biti poništen, a ministar mora dati ostavku", navodi se u saopštenju Foruma, koji dodaje da današnja izjava premijera Ivice Dačića znači da su i testovi iz matematike i iz srpskog jezika u potpunosti "provaljeni".

"Izjava premijera da neće biti poništavanja male mature, na ovaj način izrečena u medijima, iako nije ustanovljeno da li je Z. M. stvarno kriva, liči nam na pokušaj da se ova afera po svaku cenu što pre okonča", navodi se u saopštenju.

Forum postavlja i pitanje zaštite prava osumnjičene osobe koja je, na osnovu izjave premijera, već unapred označena kao krivac, iako mu joj nije suđeno.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.