Na ravne časti: Dačić i Tači dele Nobelovu nagradu za mir?

Njihova imena pominju se u krugovima najviših evropskih političara kao veoma ozbiljni kandidati za neku od najpoznatijih nagrada posvećenih miru, od Nobelove do Šarlemanj nagrade.

- Potpredsednik Vlade Austrije Mihael Špindeleger sugerisao je da su zaslužili Međunarodnu nagradu Šarlemanj - otkrio je za "Blic“ Aleksander Šalenberg, portparol Špindelegera.

Tokom ručka u samostanu Getvajg, prošlog vikenda, ministar spoljnih poslova Austrije pomenuo je da bi zvaničnike Srbije i Kosova trebalo nagraditi za hrabre poteze koje su povukli.

Jedna od takvih prilika na kojoj se govorilo o mogućoj nagradi bio je i Evropski forum Vahau u Austriji prošle nedelje. Ideju je dodatno inspirisalo to što su premijeri tu prvi put bili zajedno bez posredovanja EU, van Brisela, i nisu pravili veliku dramu oko forme i načina na koji će biti predstavljeni.

Nagrada Šarlemanj, koja nosi ime po Karlu Velikom, jedno je od najprestižnijih priznanja u Evropi i dodeljuje se onima koji su se istakli u jačanju jedinstva Evrope. Nagradu u decembru dodeljuje grad Ahen. U diplomatskim krugovima, među evropskim zvaničnicima može se čuti da se Dačić i Tači pominju u kontekstu da bi ih trebalo nagraditi zajedničkom nominacijom, kao i da bi to bila značajna poruka.

- Nakon prvog susreta Dačića i Tačija kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton počelo je da se razmatra da se Eštonova kandiduje za Nobelovu nagradu za mir. Međutim, prošle godine je EU već ovenčana, a sa Eštonovom bi to bilo gotovo ponavljanje. Zatim se, nezvanično, u okruženju Torbjorna Jaglanda, generalnog sekretara Saveta Evrope, koji je ove godine predsednik Komiteta za dodelu Nobela za mir, moglo čuti lobiranje za ideju da se dva premijera kandiduju za ovu nagradu - rekao je za "Blic“ diplomatski izvor.

Imena kandidata za Nobelovu nagradu su tajna, osim ako ih ne iznesu u javnost oni koji ih predlažu. Ove godine prijavljeno je 259 kandidata.

Izvor: Blic

Pogledajte još