Sukobi na izborima u Zaječaru: Napadnuti glasači, tuča na biralištu

Slađana Bogdanović, predsednica gradske izborne komisije, rekla je da je do 9 časova na birališta je izašlo 5,30 odsto upisanih birača.

U Zaječaru su danas izbori, jer je vladajuća koalicija koju su predvodili Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i gradonačelnik Boško Ničić izgubila većinu.

Za 50 odborničkih u gradskoj skupštini, Gradska izborna komisija proglasila je devet izbornih lista.

Prvi na listi su Ujedinjeni regioni Srbije, sledi lista Srpske napredne stranke (SNS), dok je treća lista Socijalističke partije Srbije.

Četvrta na glasačkom listiću je Liberalno demokratska partija, peta lista koalicije Demokratska stranka Srbije i Dveri, šesta je Demokratska stranka, a sedma grupa građana "Zaokret - Dragoslav Đokić".

Osma je Srpska radikalna stranka, a deveta Grupa građana za Zaječar dr Vlastimir Badžević.

U birački spisak upisano je 55.296 birača.

Kampanju su obeležili sukobi aktivista stranaka i policija je više puta intervenisala da bi sprečila obračun aktivista SNS-a i URS-a, koji je tražio da OEBS pošalje posmatrače.

Poslednjih nekoliko nedelja, preidzbornu kampanju u ovom gradu obeležili su otvoreni sukobi i tuče između pripadnika različitih političkih opcija.

Zbog takve atmosfere mnogi strepe da ni sam dan izbora u gradu neće proteći bez problema.

Izborni štabovi ipak su se pobrinuli da građani ne zaborave glavne poruke i ličnosti za koje će se birači opredeljivati.

A u borbi za svaki glas izgleda da su dozvoljena sva sredstva.

Oni od kojih zavise rezultati, mirno čekaju dan izbora. Za probleme i sukobe koji su se dešavali prethodnih nedelja u ovom gradu građani najviše krive političare i medije. Građani kažu da žele mir, i da ne moraju političari da se toliko svađaju. Mnogi smatraju da napetost stvaraju sami političari, ne građani. Mnogi od njih nisu očekivali incidente.

Štangle i pesnice, korišćenje medija i javnih resursa i ozbiljna kampanja na društvenih mrežama za glas više - samo su onog što je obeležilo kampanju u Zaječaru.

- Na biralištima neće biti ni domaćih ni inostranih posmatrača. Poziv za posmatranje Cesidu stigao je u ponedeljak, pa nije bilo moguće za tako kratko vreme organizovati kontrolore na terenu- kaže za B92 Radomir MIlošević iz Cesida.

Nekoliko meštana sela Velika Jasikova, kod Zaječara, napadnuto je danas kada su krenuli na biralište, kako bi glasali na lokalnim izborima, rečeno je agenciji Beta u policiji.

Kako je navedeno, nepoznati napadači izašli su iz kola i napali meštane na putu ka biralištu. U selo Velika Jasikova otišla je policijska patrola i predstavnici Gradske izborne komisije.

Na biračkom mestu Velika Jasikova došlo je do fizičkog obračuna i to biračko mesto je sada zatvoreno, rekao je Tanjugu portparol Ujedinjenih regiona Srbije Marko Selaković.

Prema njegovim rečima, kontrolor URS je zadobio teške telesne povrede, a povređeno je još troje građana koji su u tom trenutku izašli na glasanje. "Te informacije nisu zvanične, čekamo potvrdu policije šta se dogodilo", rekao je Selaković.

U policiji su za Tanjug rekli da su obavešteni o dešavanjima, ali da će zvanične informacije biti objavljene sutra. Selaković je "apelovao da se smire strasti kako bi Zaječarci mogli bez straha da izađu na izbore i ostvare svoja prava".

U izbornim štabovima SNS, DS i SPS Tanjugu su potvrdili da se na tom biračkom mestu dogodila tuča, da je policija intervenisala i da je to biračko mesto za sada zatvoreno.

U tim izbornim štabovima nisu mogli da preciziraju ko je učestvovao u tuči i kada će izborno mesto biti otvoreno.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Pogledajte još