Vlada sutra o rebalansu budžeta: U planu da ministarstava uštede 32,1 milijardu

Dačić je, posle jučerašnjeg petočasovnog sastanka sa predstavnicima sindikata i privrednika u Vladi Srbije, naglasio da se mora ući u reformu javnog sektora i u tom pravcu će biti preduzete energične mere, od kojih će neke biti kratkoročne, a druge dugoročne i u interesu građana.

Šef Vlade Srbije je ponovio da neće biti zamrzavanja plata i penzija, koje neće moći da rastu iznad nivoa zarada u privredi, pri čemu se mora smanjiti budžetski deficit na oko 4,7 odsto BDP-a, napominjući da će sve to biti ugradjeno u rebalans budžeta za ovu godinu.

Prema dogovoru koalicionih partnera u vladi, rebalansom budžeta za ovu godinu trebalo bi da se uštedi 37,1 milijardu dinara, od čega će smanjenje rashoda ministarstava iznositi ukupno 32,1 milijardu.

Vlada je ranije ove sedmice objavila niz mera za stabilizaciju državnog budžeta i strukturne reforme javnog sektora, kao i potrebne promene za unapređenje poslovne klime.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je najavio da će posle usvajanja predloga rebalansa u vladi taj dokument biti upućen u Skupštinu Srbije, gde će 1. jula početi rasprava.

Država, kako je rekao ministar finansija, neće menjati prihodnu stranu budžeta, jer je privreda već preopterećena, ali može da pojača kontrolu naplate i glavni cilj je smanjenje rashoda.

Cilj je da omogućimo štednju u javnom sektoru i brži razvoj privatnog sektora – rekao je Dinkić ističući da će u narednih godinu i po dana biti preduzeta rigorozna štednja, kao i da će plate u privatnom sektoru u narednom periodu rasti mnogo brže nego u javnom.

Da bi se sprečio dalji pad prihoda nadležni organi Ministarstva finansija i privrede i MUP – a preduzeće obuhvatne i sistemske mere kontrole sa nultom tolerancijom za nepoštovanje poreskih obaveza po bilo kom osnovu, nastaviće suzbijanje nelegalnog prometa odnosno širenja sivog i crnog tržišta i predviđen je moguć dodatni prihod od izdavanja licence za 4G u iznosu od 125 do 250 miliona evra.

Dinkić je rekao da neće biti zamrzavanja plata i penzija i da će posle dvoprocentnog aprilskog povećanja, biti još jedno povećanje ove godine od 0,5 odsto, a u 2014. biće dodatno za 0,5 odsto u aprilu i od jedan odsto u oktobru.

Prema programu vlade, do 31. jula biće uveden registar zaposlenih u javnom sektoru, a do kraja septembra za sve zaposlene u javnim preduzećima, kako bi se napravile uštede i po tom osnovu.

Svi koji ne dostave podatke do 31. jula neće primiti avgustovske plate, rekao je Dinkić.On je najavio da će do kraja septembra biti napravljena analiza optimalnog broja zaposlenih i racionalizacije u javnim službama, što je u obavezu uzela Srpska napredna stranka.

Kako je najavljeno u Ministarstvu finansija i privrede, od 1. januara kreće se sa centralizovanom isplatom zarada za celu Republiku. Taj model se već primenjuje u Hrvatskoj i njime će se uštedeti 10 odsto.

Najavljeno je i uvođenje reda u rad javnih preduzeća, kroz smanjenje direktnih i indirektnih subvencija i strogu kontrolu izdavanja garancija.

Programom mera za reformu javnog sektora predviđeno da do 30. juna naredne godine bude rešen status 179 preduzeća u restrukturiranju, koja zapošljavaju 54.000 radnika, ali i stvaraju državi godišnje troškove od 750 miliona evra.

Predlog mera za okončanje restrukturiranja predviđa do kraja godine pokretanje stečaja u 27 preduzeća za koje nema nikakvog interesovanja kupaca, ne obavljaju nikakvu delatnost, a imaju značajnu imovinu i mali broj zaposlenih. Takođe, do kraja 2013. godine biće ponudjeno na prodaju 66 preduzeća.

Izvor: Tanjug, Blic