Don Kihot

0

Najčitanije delo klasične literature – o "vitezu tužnog lika" koji se bori protiv vetrenjača i luta svetom u potrazi za pravičnošću…

Najčitanije delo klasične literature – o “vitezu tužnog lika” koji se bori protiv vetrenjača i luta svetom u potrazi za pravičnošću, “Don Kihot” premijerno je izvedeno na Velikoj sceni Madlenianum Opere i Teatra. U godini kada se slavi 400 godina postojanja velikog dela Migela Servantesa, komplikovanog zadatka režije, i to prvi put, latio se Dragan Jovanović, koji u predstavi tumači i naslovnu ulogu Don Kihota. 
Jovanović, mnogo poznatiji kao glumac, imao je pred sobom veoma zahtevan zadatak da publici približi dramu “Don Kihot”, u dramatizaciji čuvenog pisca Mihaila Bulgakova (1891-1940). Koristeći neka moderna rešenja, ostaje da se vidi koliko je u tome uspeo, jer i sam Jovanović naglašava da će predstava, “tek između desete i 15. reprize, biti onakva kakvom je želi autorska ekipa, jer mora da zaživi i sazri”. 
Glumci su, bar za početak,  u ovim zimskim danima, uspeli da prenesu publici deo španske vreline i ritma.  Za to su se potrudili Petar Kralj kao Sančo Pansa,  Branka Pujić, koja se pojavljuje u čak četiri uloge, Nebojša Ljubišić, Rade Marković mlađi, Nada Macanković, Petar Bencina, Igor Bencina. 
Onima koji nisu čitali “Don Kihota” ili gimnazijalcima koji misle da će im predstava dočarati ovo veliko delo, ipak, savetujemo, da pre nego što pogledaju predstavu, pročitaju roman “Don Kihot” ili bar dramu Mihaila Bulgahova.
Reditelj Dragan Jovanović, rođen je u Beogradu 1965. godine, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti 1990. godine, u klasi profesora Milenka Maričića. Član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1991. godine, a igrao je u predstavama “Baal”, “Dozivanje ptica”, “Pozorišne iluzije”, “Čikaške perverzije”, “Bure baruta”… Jedan je od osnivača trupe The Kuguars, koja je potpisala tekst, režiju i glumu popularnih predstava “Smešna strana istorije”, “Smešna strana sporta” i “Smešna strana muzike”. Jovanović je snimio i dva muzička CD-a sa trupom The Kuguars.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.