Planina Fudži, vile porodice Mediči i grad Agadez na Uneskovoj listi svetskog nasleđa

Agadez, poznat po nadimku "prolaz ka pustinji" i džamiji sa impozantnim minaretom - najvišim ikada sagrađenim od blata - vodi preklo iz 15. i 16. veka.

Unesko, koji održava godišnju sednicu u Pnom Penu, saopštio je da je grad gde i dalje vlada sultanat "živi istorijski centar u kome stanuje oko 20.000 ljudi i predstavlja svedočanstvo izuzetne arhitektonske tradicije".

(old_image)

Etna

Dva vulkana - Fudži i Etna, kao i Hil Forts u Radžastanu i namibijsko More peska, takođe su se našli na listi prirodnih čuda i kulturnih "dragulja" koji su dobili status Svetskog nasleđa.

Fudži, 3.776 metara visoka planina ima duboki kulturni i verski značaj u Japanu. Još 16 mesta u Japanu nalazi se na Listi svetskog nasleđa dok iz celog sveta 961 ima tu titulu.

UNESKO je danas na svoju listu svetske baštine uvrstio vile i vrtove čuvene firentinske porodice Mediči, koji se nalaze u blizini Firence. Time je broj lokaliteta u Italiji, koji su pod zaštitom UNESKO-a, porastao na 49.

Vile porodice Mediči svedoče o umerenom i prefinjenom ukusu firentinske kulture tokom Renesense i Baroka, naveo je UNESKO u svom saopštenju.

Izvor: blic

Pogledajte još