Planina Fudži, vile porodice Mediči i grad Agadez na Uneskovoj listi svetskog nasleđa

0

Istorijski grad Agadez u Nigeru, poznat po svojim zgradama od blata, kao i dva čuvena vulkana – japanska planina Fudži i italijanska Etna, dobili su svoje mesto na Listi svetskog nasleđa, saopštio je Unesko.

Agadez, poznat po nadimku “prolaz ka pustinji” i džamiji sa impozantnim minaretom – najvišim ikada sagrađenim od blata – vodi preklo iz 15. i 16. veka.

Unesko, koji održava godišnju sednicu u Pnom Penu, saopštio je da je grad gde i dalje vlada sultanat “živi istorijski centar u kome stanuje oko 20.000 ljudi i predstavlja svedočanstvo izuzetne arhitektonske tradicije”.

Etna

Dva vulkana – Fudži i Etna, kao i Hil Forts u Radžastanu i namibijsko More peska, takođe su se našli na listi prirodnih čuda i kulturnih “dragulja” koji su dobili status Svetskog nasleđa.

Fudži, 3.776 metara visoka planina ima duboki kulturni i verski značaj u Japanu. Još 16 mesta u Japanu nalazi se na Listi svetskog nasleđa dok iz celog sveta 961 ima tu titulu.

UNESKO je danas na svoju listu svetske baštine uvrstio vile i vrtove čuvene firentinske porodice Mediči, koji se nalaze u blizini Firence. Time je broj lokaliteta u Italiji, koji su pod zaštitom UNESKO-a, porastao na 49.

Vile porodice Mediči svedoče o umerenom i prefinjenom ukusu firentinske kulture tokom Renesense i Baroka, naveo je UNESKO u svom saopštenju.

Izvor: blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.