Dosta je četovanja: Fotografkinja odlučila da obiđe svet i upozna sve svoje Fejsbuk prijatelje (VIDEO)

Tanja je dobila ideju za pokretanje projekta "Jesi li mi zaista prijatelj?" još u novogodišnjoj noći 2010. godine, dok je sedela kod kuće i pisala pismo prijatelju iz Avganistana, istovremeno četujući sa prijateljem iz Džakarte.

Različitost u sredstvima komunikacije podstakla je Tanju da razmišlja o odnosima u njenom životu dok je na internetu i van njega. Tada je shvatila da neke ljude, koje nikada nije upoznala uživo, smatra prijateljima.

Krajem februara 2011. godine, Holanderova je krenula u potragu za odgovorima na pitanje "da li sam ja zaista prijatelj sa ovima ljudima?"

Naoružana kamerom, Amerikanka je krenula na put, planirajući da poseti svakog od svojih Fejsbuk prijatelja, kojih je u tom trenutku bilo 626, da uđe u njihove kuće i napravi portrete u običajenom okruženju.

U sledeće dve godine, ona je fotografisala gotovo 300 od 678 ljudi u njihovim domovima širom SAD-a, i šire.

"Ono što je počelo kao lični dokumentarac o prijateljstvu preraslo je u istraživanje američke kulture i društva, na mreži i van nje. Shvatila sam da, uz malo truda, svako onlajn prijateljstvo može postati pravo prijateljstvo", kaže Holanderova.

Izvor: kurir

Pogledajte još