Na Javoru održan šesti sabor neženja (VIDEO)

0

Na planini Javor danas je održan šesti Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja, poznatiji i kao "sabor neženja", koji je, prema rečima organizatora, okupio gotovo 5.000 posetilaca.

Manifestacija je održana u organizaciji opštine Ivanjica, ivanjičkog Doma kulture i humanitarne organizacije “Stara Raška”, a pod pokroviteljstvom Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije.

Javor je proglašen planinom omladine, na kojoj se već šest godina zaredom mladi okupljaju pred Vidovdan, upoznaju i zbližavaju, u očekivanju sklapanja brakova.
Prema rečima predsednika Upravnog odbora “Stare Raške” Vojina Vučićevića, manifestacija će se iz godine u godinu unapređivati.

“Naš cilj je da sabor postane nacionalni skup, međutim, neophodno je izgraditi binu, crkvu, dom omladine i srpsku kuću”, naveo je on.

Manifestacija, naglašava, treba u narednom periodu da dovede do poboljšanja života, ali i ostanka stanovništva u ovoj oblasti.

Sabor je počeo polaganjem venaca na spomenik majoru Mihailu Iliću, koji je sa saborcima na Javorskom frontu odbranio granicu u Srpsko-turskom ratu 1876. godine, tako zaštitivši pozadinu srpskih trupa.

U kulturno-umetničkom programu, pored anasambala iz Srbije, učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Rumunije i Republike Srpske. Zahvaljujući ovom saboru, sklopljeno je oko 300 brakova, iz kojih je rođeno više od 600 dece.

Izvor: blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.