Mala matura: Krivične prijave za krađu testova

Krivične prijave u saradnji sa Tužilaštvom biće, kako je rečeno, podnete kako protiv onih koji su odgovorni za krađu testova, tako i protiv onih koji su odgovorni za prikrivanje te krađe.

Tanjugu je rečeno da podnošenjem tih krivičnih prijava neće biti završena priča oko krađe testova.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je juče da je osoba koja je iz štamparije "Službenog glasnika" iznela testove srpskog jezika i matematike za maturante osnovne škole te testove distribuirala preko "određenih prijatelja i rođaka".

Veljović je, novinarima u Novom Sadu, rekao da je to stvar dalje istrage policije i tužilaštva i da se posao nastavlja.

On je naveo da je policija u slučaju krađe testova obavila svoj posao i da je identifikovala osumnjičenu osobu, koja je potom objasnila kako je iznela originalne testove iz štamparije.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je prekjuče da je rešen slučaj krađe testova i da je ustanovljeno da je radnik u štampariji "Službenog glasnika" sa inicijalima J.M. u periodu od 5. do 12. juna iz tog preduzeća izneo originalne testove.

Dačić je rekao i da je osumnjičeni praktično priznao krađu testova koja se smatra krivičnim delom, kao i da se sumnja da je u tom krivičnom delu bilo više pomagača.

Ministar prosvete, nauke i tehološkog razvoja Žarko Obradović rekao je prekjuče da će pitanje "provale" testa iz srpskog jezika za maturante osnovne škole biti rešeno tako da nijedno dete ne bude oštećeno i poručio učenicma da im se "znanje isplati i da se znanje vrednuje".

"Republička upisna komisija će u ponedeljak naći rešenje, koje ja sad ne mogu da prejudiciram. Ima dosta elemenata na osnovu kojih se može izvršiti upis u srednje škole, kao što su rezultati iz osnovnih škola, takmičenja, nagrade", rekao je Obradović.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još