Za brzu vožnju kazna do 120.000 dinara

Policijski radari i automobili-presretači su dve metode koje sada koristi policija kako bi sprečila neodgovorne vozače da ugroze svoje i tuđe živote na auto-putu.

Sada će se primenjivati još jedan. Evidentira se kada je vozač prilikom plaćanja putarine prošao naplatnu rampu i kada je stigao na sledeću naplatnu rampu.

"To vreme spojeno s poznatom pređenom kilometražom daje prosečnu brzinu. Ako je veća od 120 kilometara na sat, sledi kazna. U svetu se godinama primenjuje ovaj sistem, a i naša policija ima tu mogućnost još od 2009. godine, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja, ali je ne koristi", navodi sagovornik Kurira upoznat sa ovom akcijom.

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, potvrđuje za Kurir da se priprema nov način kontrole.

Ako bi neko, na primer, od Beograda, tačnije Bubanj potoka, do naplatne rampe Niš došao za 60 minuta, to bi značilo da je u proseku vozio 209 kilometara na sat. Takav vozač bi, navodi Okanović, morao da plati do 120.000 dinara ili da bude do 30 dana u zatvoru, da ostane bez 14 poena i dozvole na 18 meseci.

"To je dobra mera da se smiri saobraćaj na auto-putu. Domaći vozači su prilično pod kontrolom nakon uvođenja auto-presretača, ali strani, posebno tokom leta, prave velike probleme", navodi on.

Okanović ističe da bi na naplatnim rampama morao da se ugradi softver koji bi obračunavao brzinu.

Postoje dva načina kažnjavanja vozača - ili to rade policajci na naplatnim rampama, ili se vozačima na kućnu adresu pošalje kazna sa slikama s naplatne rampe. Zbog stranaca, Okanović smatra da je bolji drugi način.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još