Vile prebrojane

BEOGRAD, 01. jun 2009. (FoNet) - Vlada Srbije konačno raspolaže podacima koje nekretnine poseduje, ali se to, međutim, još ne vidi i u budžetu, jer se uplate od zakupa objekata koje Dipos, u ime države, izdaje, drže na računima ove firme kao neraspoređena dobit.

Početkom februara, premijer Cvetković je od Direkcije za imovinu zatražio pregled svih nekretnina koje država poseduje. Tada se ispostavilo, saznaju "Novosti", da ova evidencija nije precizna, da se nekretnine sličnog kvaliteta izdaju po različitim cenama i da budžet od svega toga nema nikakvu korist.

Otkriveno je i da Dipos, stambena firma koja je upravljala najluksuznijim objektima države, i nije u vlasništvu države!

Dipos je, naime, nastao u davna vremena formiranjem saveznog diplomatsko-stambenog fonda, posle čije likvidacije je i nastala nova firma, kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Jedno vreme bio je u vlasništvu Vojvođanske banke i Beobanke, koje su preuzele dugovanja njegovog prethodnika.

Direkcija za imovinu je 2007. godine otkupila kompletan osnivački ulog tog preduzeća. Ali, tek nakon što je premijer nadležne pitao gde je novac od izdatih nekretnina u vlasništvu države (i koliko ih ima), država je upisana u Agenciji za privredne registre kao vlasnik Diposa.

Procenjuje se da je u pitanju oko 450 objekata luksuzne kategorije, a ušlo se u reviziju postojećih ugovora s onima koji su nekretnine zakupili. Zahteva se, naime, da jedini kriterijum za izdavanje nekretnina ubuduće bude tržišna vrednost.

Nadležni kažu da je jako teško to danas uraditi, jer još ne postoji precizna metodologija kojom bi se utvrdila tržišna vrednost za svaku nekretninu pojedinačno.

Pored toga, u mnogim slučajevima Dipos ne izdaje nekretnine po tržišnim uslovima diplomatskim predstavništvima onih zemalja s kojima Srbija ima posebno dobre odnose. Dešava se, tako, i da se neke nekretnine izdaju - besplatno. 

U  nadležnosti Diposa danas je 441 objekat. Uglavnom ih koriste konzularno-diplomatska predstavništva. Među njima je 120 vila, odnosno rezidencija.
Službenih stanova kojim upravlja Generalni sekretarijat Vlade ima oko 100.

Pogledajte još