Brisel: Slavi se ulazak Hrvatske u EU

0

U Briselu je danas počelo svečano obeležavanje ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula, kojem prisustvuje i predsednik Ivo Josipović.

U parku Mini-Evrope otkrivena je maketa zagrebačke Crkve Svetog Marka koja će predstavljati novu, 28. članicu EU, u parku u kojem se nalazi po jedna prepoznatljiva građevina svih država članica.

Na vrhu obližnjeg Atomijuma, 110 metara visokog simbola Brisela, umesto belgijske je istaknuta hrvatska zastava, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

Sedmicu obeležavanja ulaska Hrvatske u EU zaključiće samit evropskih čelnika na kojem će hrvatski premijer Zoran Milanović poslednji put učestvovati kao posmatrač.

Proslava se zatim seli u Zagreb. Centralna svečanost biće održana u nedelju uveče na Trgu bana Jelačića.

Očekuje se više od 120 stranih gostiju iz država EU i regiona od kojih, prema poslednjim informacijama iz hrvatske Vlade, 16 predsednika i 15 premijera, među njima i nemačka kancelarka Angela Merkel.

U Zagreb će doći najviši zvaničnici država iz regiona, među njima i predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, kao i predsednica i premijer Kosova Atifete Jahjaga i Hašim Tači.

Pretprogram za građane na glavnom trgu u Zagrebu počinje u 20.30, dok će centralni deo svecanosti početi dva i po sata kasnije.

Građanima će se na trgu obratiti premijer Zoran Milanović i predsednik Ivo Josipović, kao i predsednici Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

U Zagrebu će biti organizovan i popratni događaji na nekoliko mesta u centru grada, a u celom programu će učestvovati ukupno 681 izvođač.

Rediteljka programa svečanosti Dora Ružđak Podolski najavila je da će se program zasnivati na vrednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara, uključujući Uneskovu reprezentativnu listu.

Najavljeno je i da će troškovi proslave za 10 do 15 odsto biti viši od prvobitno predviđenih, 5,2 miliona kuna (695.000 evra).

Zanimljivo je da će posle ponoći na graničnom prelazu sa Srbijom, Bajakovu, biti otkrivena tabla s natpisom EU, dok će na graničom prelazu sa Slovenijom, Bregani biti skinuta tabla na kojoj piše Carina.

Ta dva događaj uživo će se moći pratiti putem video bima na Trgu bana Jelačića.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.