Estradni menadžer Saša Mirković na čelu Zaječara

Estradnom menadžeru i pomoćniku ministra saobraćaja Saši Mirkoviću ovo će biti prvi mandat na čelu Zaječara, dok Boško Ničić odlazi posle devet godina vođenja grada.

Osim SNS-a i SPS-a ove dve stranke u skupštini grada biće i Ujedinjeni regioni Srbije koji su osvojili 34,6 odsto i LDP sa 5,6 odsto glasova. Ispod cenzusa DSS-Dveri i DS.

Ono što je isto i za pobednika i poraženog je da dan posle izbora nisu imali vremena za medije. U Ujedinjenim regionima Srbije priznaju poraz i čestitaju pobedniku SNS-u ali ostaju pri stavu da pobeda nije ostvarena u fer borbi.

- Oni su sve učinili da dobiju izbore i ja neću da se žalim zbog toga, Činjenica je da uslovi nisu bili fer ne samo za URS, nisu bili ni za SPS, LDP, niti bilo koga drugog. Jedan stranka je imala televiziju i niko više. Ovaj rezultat je posle svega toga odličan. 35 posto osvojiti u tako neravnopravnoj borbi gde smo se mi kao vladajuća stranka borili kao gerila u Zaječaru, to je za mene izuzetan uspeh - izjavio je Mlađan Dinkić.

Među četiri stranke i koalicije koje su prešle census je i LDP. Zadovoljni su rezultatom ali kako kažu ne i atmosferom fronta koja je vladala na izborima.

Za razliku od LDP-a, DS nije prešao cenzus i sa osvojenih svega 3 odsto glasova ima lošiji rezultat i od DSS-a. Dragan Đilas kaže da je taj rezultat "sramotno loš".

Dan posle izbora, Zaječar se vraća u normalne tokove. Građani veruju da je pred njima mirniji period i da se incidenati i sukobi koji su obeležili preidzbornu kampanju i dan izbora neće ponoviti.

Bez obzira što su već u izbornoj noći naprednjaci dogovorili novu većinu sa socijalistima konstituisanje lokalnog parlamenta moraće da sačeka. Naime, izbori će biti ponovljeni na biračkom mestu u Velikoj Jasikovi koje je zatvoreno zbog incidenta.

Izvor: B92

Pogledajte još