Počinje upis na fakultete

Zavisno od fakulteta, prijavljivanje će trajati najviše tri dana, a konačne liste zainteresovanih akademaca biće objavljene 29. juna. Na sedam državnih univerziteta ove godine mesta će biti za skoro 50.000 brucoša, pišu Novosti.

O trošku države moći će da se školuje 21.717 studenata prve godine osnovnih i akademskih studija.

I samofinansirajuće i budžetske studente već tokom prijavljivanja čekaju troškovi, koji nisu mali za prosečan srpski budžet. Budući akademci za polaganje prijemnog i upis moraće da izdvoje od 2.500 pa do 20.000 dinara. Polaganje je najskuplje na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i košta 12.000 dinara. Kada se tome doda i cena upisa, među najskupljima je i Fakultet bezbednosti - 17.900 dinara.

Akademci su, bar prema rečima studenta prorektora Ivana Šašića, nezadovoljni što visoke cele polaganja imaju i fakulteti koji ne obezbeđuju nikakav poseban materijal. Prijemni se održava u zgradama tih fakulteta, dežuraju profesori i asistenti koji tu već primaju platu, a sam test je jedini trošak koji fakultet ima.

Na Filološkom fakultetu u Beogradu prijemni i upis, za one koji pređu prag znanja, koštaće 10.300 dinara. Na medicini i stomatologiji cena je 6.000 dinara. Budući brucoši ekonomije moraće da plate 7.400 dinara, dok će na Fakultetu organizacionih nauka oni koji polažu jedan predmet platiti 5.500, a za dva predmeta 9.500 dinara.

Na listi najjeftinijih je Agronomski fakultet u Čačku, gde budući akademci i polaganje i upis zajedno plaćaju 2.500 dinara.

Pre svih ovih troškova, maturanti su plaćali i privatne časove i zvanične pripreme na fakultetima. A mnoge će, ako ne uspeju da se rangiraju visoko i obezbede studije o trošku države, čekati i plaćanje skupih školarina.

Izvor: b92

Pogledajte još