Turski policajac pritvoren zbog ubistva demonstranta pušten do početka suđenja

0

Turski policajac, koji je osumnjičen da je ubio 26-godišnjeg demonstranta tokom antivladinih protesta u Ankari, pušten je iz zatvora do početka suđenja.

Sud u turskoj prestonici Ankari odbacio je zahtev advokata da policajac, identifikovan kao Ahmet S, i dalje ostane u pritvoru i odlučio je da ga pusti iz zatvora uz uslov da bude dostupan sudskim vlastima.

Za vreme antivladinih protesta u Turskoj je poginulo četvoro ljudi, a skoro 8.000 je povređeno, pri čemu se policija brutalno ophodila prema demonstrantima.

U Turskoj su izbili veliki nemiri izazvani brutalnom policijskom akcijom protiv lokalnih aktivista za zaštitu istanbulskog Parka Gezi. Ti protesti prerasli su u demonstracije širom zemlje protiv vlade. Jedna od žrtava sukoba s policijom bio je i Ethem Sarisuluk, koji je na protestima 1. juna u Ankari dobio hitac u glavu i preminuo 14. juna.

Njegov stariji brat Mustafa rekao je da je odluka suda nepravedna.

“U ovoj zemlji, ubice se uvek puste na slobodu. Ovo je najnoviji primer. Moj brat je pogođen metkom u glavu pred očima celog sveta”
, rekao je Mustafa.

Vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana bila je kritikovana širom sveta zbog načina na koji se ponašala u krizi, a SAD i njeni zapadni saveznici osudili su prekomernu upotrebu policijske sile prema demonstrantima.

Izvor: blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.