Ministri EU danas o Srbiji

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je sinoć u Luksemburgu da su Beograd i Priština postigli napredak u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa.

"Zajedno sa komesarom za proširenje (EU) Štefanom Fileom uputila sam pismo članicama Unije o 'napretku u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa Srbije i Kosova'", podsetila je na konferenciji za novinare Ketrin Ešton, koja učestvuje na dvodnevnom zasedanju Saveta za spoljne poslove EU u Luksemburgu.

"Naročito sam se usredsredila na dva aspekta napretka - prvo na nepovratnost tog procesa i kvalitativno poboljšanje odnosa", koje se, kako je navela, odnosi na razmenu oficira za vezu i nastavak rada na sprovođenju briselskog sporazuma.

Ona je ranije juče najavila da će se o izveštaju o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo razgovarati danas.

Savet za spoljne poslove EU juče se sastao na nivou ministara inostranih poslova, pod vođstvom Eštonove, na kome bi trebalo da bude doneta odluka o otvaranju novog poglavlja o regionalnim politikama.

Eštonova i File uputili su u petak zajedničko pismo članicama EU, u kome traže "jasnu pozitivnu odluku" o otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

U četiri stranice dugom pismu u koje je Tanjug imao uvid konstatuje se da su Beograd i Priština postigli "značajan napredak" u normalizaciji odnosa, što je bio uslov koji je Savet postavio u decembru da bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

Šefovi diplomatija EU spremni su da predlože početak procesa pregovora o članstvu Srbije, saznaje B92.

Nije preciziran datum kada bi pregovori mogli da počnu.

Premijer Dačić izjavio je juče da je EU predložila formulaciju da se datum Srbiji odredi najkasnije za decembar, a da se nemački Bundestag zalaže da to bude januar.

Podršku Srbiji iskazao je i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, kao i ministri spoljnih poslova Slovačke i Austrije koji smatraju da je početak pristupnih pregovora sa Srbijom način da EU održi datu reč.

Optimizam raste i u Beogradu, gde je ambasador Francuske Gzavije Denio izjavio da je Srbija prethodnih meseci pokazala da se opredelila za članstvo u EU.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još