Poznati svi potencijalni rivali Partizana u kvalifikacijama

BEOGRAD, 1. juna 2009. (Beta) - Završetkom takmičenja u fudbalskim prvenstvima širom Evrope kompletirana je lista svih klubova učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojima će na leto učestvovati i ekipa Partizana.

Prema novim pravilima UEFA, od sezone 2009/2010. igraće se četiri kola kvalifikacija, a prvak Srbije takmičenje će početi u drugom kolu.

Partizan će u drugom kolu biti među nosiocima zbog toga što iz prethodnih sezone ima koeficijent od 23,050 poena.

Njegovi mogući protivnici u drugom kolu su Bohemijans (Irska), Zrinjski (BiH), Debrecin (Mađarska), Šerif (Moldavija), Vit (Tbilisi), Makedonija Đorče Petrov, Baku (Azerbejdžan), Levadija (Estonija), Tirana (Albanija), Aktone (Kazahstan), Pjunjik (Jermenija) i Ril (Vels).

Među potencijalnim rivalima "crno-belih" nalaze se i Strejmur (Farska Ostrva), Glentoran (Severna Irska), Didelanš (Luksemburg), kao i još dva tima iz prvog kola kvalifikacija u kojima će učestvovati Mogren (Crna Gora), Santa Hulija (Andora), Hibernijans (Malta) i Tre Fiori (San Marino).

Pored "crno-belih", nosioci u drugom kolu biće Kopenhagen (Danska), Levski (Bugarska), Makabi Haifa (Izrael), Dinamo (Hrvatska), Visla (Poljska), Bate Borisov (Belorusija), Salcburg (Austrija), Kalmar (Švedska), Apoel (Kipar), Stabek (Norveška), Slovan (Slovačka), Ventspils (Letonija), Maribor (Slovenija), Hafnafjordur (Island), Inter Turku (Finska) i Ekranas (Litvanija).

Žreb za drugo kolo održaće se 22. juna, prve utakmice igraju se 14. i 15. jula, a revanš mečevi 21. i 22. jula.

Ako prođe u treće kolo, Partizan će ponovo biti nosilac, a žreb za tu fazu održaće se 17. jula. Prve utakmice ovog kola igraju se 28. i 29. jula, a revanši su 4. i 5. avgusta.

Pored ekipa koje prođu u treće kolo, potencijalni protivnici Partizana su i ekipe koje takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona počinju u ovoj fazi - Olimpijakos (Grčka), Slavija (Češka) i Cirih (Švajcarska).

Poraženi iz trećeg kola kvalifikacija za LŠ plasiraće se u plej-of za Evropsku ligu (bivši Kup UEFA).

Žreb za poslednje, četvrto kolo kvalifikacija za LŠ održaće se 7. avgusta, prve utakmice igraju se 18. i 19. avgusta, a revanš mečevi 25. i 26. avgusta.

Ako prođe u četvrto kolo, Partizan u toj fazi, prema novim pravilima UEFA, neće moći da se sastane se nekom od ekipa iz najjačih fudbalskih zemalja u Evropi, koje su svrstane u drugi šesir.

U trećem kolu kvalikacija Partizan neće moći da igra protiv Šahtjora (Ukrajina), Sportinga (Portugal), Panatinaikosa (Grčka), Seltika (Škotska), Anderlehta (Belgija), Sparte (Češka), Dinama (Rumunija), Tventea (Holandija), Dinama iz Moskve i Sivaspora (Turska).

Pet od deset ovih ekipa koje prođu u četvrto kolo će, uz Arsenal (Engleska), Lion (Francuska), Atletiko (Španija), Fiorentinu (Italija) i Štutgart (Nemačka), formirati novih pet parova, a pobednici će se plasirati u Ligu šampiona.

Pogledajte još