Migovi sa srpskom trobojkom poleću na jesen

0

Novi višenamenski lovci MiG-29M2, koji bi trebalo da uđu u naoružanje V i PVO Vojske Srbije poleteće na jesen sa srpskom trobojkom na repu, premijerno je najavio otvarajući 6. Sajam naoružanja i vojne opreme “ Partner 2013” vicepremijer i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Izjava ministra odbrane data je i u svetlu po prvi put gostovanja ruske kompanije RAC MIG na sajmu naoružanja.

U razgovoru sa predstavnicima kompanije RAC MIG novinar portal Kurira je saznao da Rusi planiraju ozbiljni pristup srpskom tržištu nudeći na prodaju trenutno svoj aktuelni proizvod MiG-29M2, koji je srpska javnost imala priliku da vidi na prošlogodišnjem aeromitingu “Batajnica 2012”.

Da Rusi planiraju ozbiljne poslove u Srbiji svedoči i informacija da će ova kompanija osim novih MiG-29M2 Srbiji ponuditi i paket za modernizaciju preostala 4 srpska lovca MiG-29 na standard SMT na koji se modernizuju dvadesetdevetke u naoružanju ratnog vazduhoplovstva Rusije.

Modernizacija bi trebala obuhvatiti zamenu zmaja letelice koja bi trebala dobiti novi radar Žuk-ME detekcije ciljeva na daljini do 120 kilometara. Za letelicu je planirana široka paleta ubojnih sredstava, jači motor RD 33 serije 3, nošenje 4.600 kilograma ubojnih sredstava na 6 spoljnih nosača sa različitom ubojnom paletom raketa vazduh-vazduh, laserskih avio bombi.

Na sajmu naoružanja po prvi put prikazano je i oklopno vozilo točkaš 8×8 Lazar 2 koji predstavlja mešavinu finske parie AMV i nemačko-holandskog točkaša, koji bi trebali biti isporučeni Pakistanu kao prvom kupcu.

Sam točkaš je prerađena verzija Lazara 2 dodatno oklopljen i sa izmenjenim prednjim izgledom. Jedino što odudara od točkaša ove serije su puškarnice na bokovima i veći prozori za strelce.

Izvor: kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.