Obradović: Ministarstvo nije odgovorno za krađu testova

On je na skupštinskom Odboru za obrazovanje i nauku rekao da mala matura nije poništena već da se neće gledati rezultati završnog ispita iz srpskog (maternjeg) i matematike pri upisu, jer se osmogodišnje školovanje završava polaganjem male mature i to je preduslov za upis u srednju školu.

Sednica Odbora za obrazovanje i nauku nije imala kvorum, jer nije prisustvovao nijedan poslanik vladajuće većine
tako da nisu mogli da budu usvojeni zaključci, ali je moglo da se raspravlja o problemu male mature.

Obradović je dodao i da je važno što su oni koji su ukrali i distribuirali testove uhvaćeni, jer je u pitanju krivično delo.

"Testovi su štampani van Ministarstva prosvete i očekujem da se istraga neće zaustaviti na ovom broju ljudi, već da će biti uhvaćeni svi u lancu"
, naglasio je ministar preosvete.

Ministar je podsetio da kada su imali čvrste dokaze da je test iz matematike dospeo u javnost pre testiranja, podnete su krivične prijave i traženo je od policije da sprovede istragu.

"Nisam siguran da su svi zadovoljni što je krivac pronađen i uhapšen. Nama je stalo da se utvrde krivci za krađu testova", istakao je ministar prosvete.

Obradović takođe smatra da mala matura treba da ostane i dalje, jer je, kako kaže, uvedena zbog pojave hiperprodukcije vukovaca.

Kostić: Ministarstvo reagovalo na vreme

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić naglasio je da je ovo ministarstvo blagovremene reagovalo kada su dobili dokaze da je test iz matematike "provaljen" i da je zbog toga doneta odluka da se test pomeri za jedan dan.

"Da smo tada imali relevantne dokaze i za srpski jezik, mi bismo sigurno reagovali", naglasio je Kostić.

LDP traži ostavku Obradovića

Poslanik LDP-a Miljenko Dereta rekao je da pitanje odgovornosti nije samo krivično već i moralno i da će ova stranka tražiti smenu ministra i svih odgovornih ljudi u ministarstvu prosvete.

"Krenućemo u prikupljanje potpisa za smenu ministra zbog loših rezultata završnog ispita, na ukradenim testovima. Deca su nam funkcionalno nepismena, što potvrđuju sve lošiji rezultati završnog ispita"
, naglasio je Dereta.

LSV: Žele da zataškaju
aferu

Poslanica LSV Olina Papuga rekla je da ovim što ministarstvo govori da mala matura nije poništena želi cela afera da se zataška i ponovila da su nacionalne manjine dobile različite testove iz matematike.

DS: Krivac onaj ko je kontrolisao postupak

Poslanik DS Janko Veselinović zamerio je poslanicima vladajuće većine što nisu došli na odbor i dali mu kvorum za rad, već, kako je rekao, sede u skupštinskom restoranu, što ukazuje da je ova tema važna samo opoziciji.

"To što ministar nije krivično odgovoran ne znači da nije politički odgovoran", kazao je Veselinović i upitao ministra kako može da uspe ispit za koji se zna da je jedan deo dece kupio testove.

Konstatacija da su poslanici vladajuće većine u restoranu izazvala je oštre reakcije ministra koji ga je upitao kako može tako nešto da govori o "njegovim drugovima" i otkud on zna gde su poslanici, kao i da niko nije pitao ni gde je on kada su usvajani važni zakoni u skupštini.

Tenziju je primirio predsednik Odbora Miodrag Stojković, koji je dodao da je jedan broj poslanika vladajuće većine došao, pa napustio sednicu kako ne bi dali kvorum.

Poslanik DS Vladimir Gordić rekao je da je u aferi sa testovima krivac onaj ko je kontrolisao ceo postupak.

"Ne može za pad ekonomije biti krivac diler na ulici, već se zna ko je kriv. Tako i ovom slučaju, zna se ko su krivci", naglasio je Gordić.

On je ukazao da su sada u neravnopravnom položaju deca koja su imala lošiji uspeh u školi, a trudili su se da urade dobro testove na završnom ispitu.

Sokić: Gasili požar petrolejom

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić smatra da se ministarstvo prosvete nije dobro snašlo u celoj ovoj priči i da su "gasili požar petrolejom".

"Ekipa koja je gasila ovaj požar je doprinela da se on razbukti. Trebalo je odmah, čim su postojale sumnje da su testovi dospeli u javnost da ih ponište",
zaključio je Sokić.

Roditelji: Deca prošla psihičku torturu

Sednici su prisustvovali i predstavnici roditelja koji su ministru ukazali na psihičku torturu kroz koju su prolazila njihova deca, prvo kada su došli na ispit i saznali da jedan broj učenika ima rešenja za testove iz srpskog, a zatim ponavljanjem testova iz matematike.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još