Direktori o radnicima: Neodgovorni su, neefikasni i nedovoljno posvećeni

0

Među radnicima i direktorima u Srbiji nema razumevanja. Tek završeno istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazuje da rukovodioci u privatnim firmama svoj kadar ocenjuju kao nedovoljno posvećen, neefikasan i neodgovoran, i primećuju da je kolegijalnost među radnicima na najnižem nivou u dve decenije. U sindikatima tvrde da direktori preteruju, ali ne spore da radnici nisu „puni elana“. Za takvo raspoloženje, međutim, upravo krive menadžere koji imaju očekivanja, a daju sve manje plate, pišu "Novosti".

“Svega 36 odsto menadžera misli da zaposleni ispunjavaju sve radne zadatke, dok petina rukovodioca smatra da zaposleni odrađuju posao bez ikakvog interesovanja”, kaže Dragoljub Rajić, direktor UPS, pišu “Novosti”.

Tek je, po mišljenju poslodavaca, 31,8 odsto radnika efikasno svih osam sati, ali tek trećina zaposlenih pokazuje stručnost na radnom mestu. U preduzećima se posao, kad god je to moguće – tvrde direktori – izbegava ili odlaže, na pauzama se ostaje znatno duže, a rad se doživljava kao prinuda.

“Primećen je trend međusobnog udaljavanja zaposlenih u odnosu na prethodne decenije i svođenje kolegijalnih odnosa na čisto 'tehničke odnose'. Ova dehumanizacija značajno utiče na smanjenu produktivnost, jer se pojedinci na radnom mestu osećaju otuđeno, ne pripadaju dovoljno kolektivu i kao ličnosti nisu dovoljno poštovane. Zaposleni u stranim kompanijama imaju veći strah od otkaza i ređe izlaze kolegama u susret, dok je u preduzećima gde su zarade manje od prosečne kolegijalnost daleko izraženija i veoma često kolege menjaju smene, međusobno se druže i pomažu jedni drugima”, dodaje Rajić.

U Industrijskom sindikatu Srbije pak smatraju da ovakva istraživanja služe samo da se što pre liberalizuje Zakon o radu, koji će biti nauštrb zaposlenih, i da se usvoji Zakon koji faktički zabranjuje štrajk.

“Poslodavci radnike plaćaju mizerno, smanjili su im sva prava, ne prijavljuju ih, drže ih u lošim uslovima… Naravno da su onda takvi radnici nezadovoljni”
,  kaže Negoslav Jovanović, predsednik ovog sindikata.

(Izvor: Večernje novosti)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.