Vestervele: Danas bez zaključaka, konačna odluka o Srbiji u petak

"Danas ne očekujte zaključke", rekao je Vestervele novinarima nakon višesatnog razgovora šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

"Konačnu odluku doneće šefovi država i vlada krajem nedelje", istakao je on.

Vestervele je istakao da su Beograd i Priština 19. aprila postigli "istorijski dogovor" i pozdravio napore obe strane.

"Primena dogovora teče po planu", izjvio je ministar i dodao da će iz Luksemburga otići pravo u Bundestag da bi poslanicima preneo tok današnje rasprave.

Šef nemačke diplomatije je na kraju podsetio da je stav Nemačke da pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da počnu pre januara 2014.

Ovo znači da ministri danas nisu mogli da usaglase stavove i da su odluku prebacili na šefove država i vlada koji će u četvrtak i petak zasedati u Briselu, objasnio je za Tanjug funkcioner EU Evropskog saveta koji je insistirao na anonimnosti.

"Atmosfera je bila veoma pozitivna, svi su rekli da je učinjen neverovatan napredak u odnosima Beograda i Prištine, ali odluke još nema", rekao je on.

Ovaj funkcioner je dodao da je većina ministara bila za to da pregovori sa Srbijom počnu što pre, ali da se odluke Ministarskog saveta donose jednoglasno.

Ministri će danas nastaviti raspravu bez Vestervelea, koga će zamenjivati nemački ambasador pri EU, a nakon toga će sastaviti preporuku za početak pregovora, koja međutim nema istu političku težinu kao zaključci.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još