Eric Burdon and the Animals

Krcata dvorana Doma sindikata i komentari tipa „Hoće li više početi“, samo su deo atmosfere pred početak dugo očekivanog koncerta.Tačnije, prošlo je 22 godine otkako je Erik Bardon gostovao u Beogradu.
Ovog puta ”Eric Burdon and the Animals” održali su čas izvornog rock’n’roll zvuka. Na sam izlazak na binu, prvo članova benda, a posle par minuta i legendarnog pevača, publika ustaje da pozdravi čuveni blues vokal. Šezdesetpetogodišnji pevač svojim divovskim glasom podigao je na noge one starije, koju su odrasli uz njegove hitove ”Don't let me be missanderstud”, ”Sky pilot”, ”We gotta Get out of this place”.
Gitarista benda Eric McFadden i Red Young na klavijaturama, svojim psihodeličnim solažama i zvucima neobjašnjivog porekla vratili su nas u daleke šezdesete. Najviši član grupe, basistkinja Paula O’Rourke i bubnjar Wally Ingram, održavali su ritam i tela svih prisutnih u konstantnom pokretu. Jedina stvar koja je kvarila taj uzvišeni doživljaj i vraćala nas u 21. vek, jesu mobilni telefoni i digitalni fotoaparati. Mada, moramo razumeti da je svako hteo na neki način da ovekoveči trenutak. Poslednjom pesmom na koncertu ”House Of The Rising Sun”, Bardon je izmamio gromoglasni aplauz. Oduševljena beogradska publika nije dozvolila bendu da ode bez povratka na bis, a oni su se trčeći vratili. Za kraj, svi u dvorani, kao jedan, ponavljajuju tonove muzike i pevajući završavaju neverovatno iskustvo iz koga će, pogotovo oni mlađi, mnogo naučiti.
Sat i po koncerta dovoljno za ponovno buđenje starih, proverenih vrednosti. Koncert koji će se prepričavati. Nadamo se da će biti onih pametnih klinaca, voljnih da uče na pravim vredsnostima rock’n’roll-a.

Vladimir Popović

Pogledajte još