Kontrola kupovine alkohola

BEOGRAD, 01. jun 2009. (FoNet (old_image))- Ministar zdravlja Srbije, Tomica Milosavljević, najavio je danas strožu kontrolu "prekomernog kupovanja i konzumiranja" alkoholnih pića.

Ministar je, prilikom predstavljanja evropskog istraživanja o upotrebi alkohola i droga u Srbiji, naglasio da nijedan potez, mera ili kampanja sama po sebi ne mogu da reše problem alkoholizma, narkomanije i pušenja.

"Ove godine bićete svedoci donošenja novog Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, ali i kontrole kupovanja i korišćenja alkohola", rekao je Milosavljević.

U godini krize, napomenuo je ministar zdravlja, vrlo je teško objasniti ovakav potez i privredi i stanovništvu ali, kako je poručio, "mi nećemo odustati od tog puta". Što se narkotika tiče, dodao je Milosavljević, društvu predstoji "ogroman i ozbiljan posao".

Podaci istraživanja pokazali su, naveo je Milosavljević, da većina anketiranih iz najmlađe generacije u Srbiji, uzrasta do 16 godina, nije sklona korišćenju alkohola i narkotika.

"Međutim, većina anketiranih učenika prvih i drugih razreda srednjih škola, 58,9 odsto, smatra da vrlo lako mogu da kupe i pivo i vino, dok 40,5 odsto tinejdžera misli da su im i žestoka alkoholna pića lako dostupna", upozorio je ministar zdravlja.

U Srbiji je zakonom zabranjena prodaja i služenje alkohola maloletnim licima.

Pogledajte još