Iz Kana u Novi Sad

Premijera debitantskog filma Vladimira Perišića "Ordinary People" (Obični ljudi), koji je nedavno, kao jedini srpski film, prikazan u okviru "Nedelje kritike" na Filmskom festivalu u Kanu, održaće se na Festivalu "Cinema City" u Novom Sadu. 

Film "Ordinary People" je potresna priča koja opisuje vreme pre izvršenja ratnih zločina u svesti egzekutora, pokušavajući da postavi gledaocu pitanje šta možemo da osetimo, mislimo, izvan uobičajnog osećanja krivice, odbacivanja i gnušanja prema jednom takvom čoveku. Šta ako je on samo neko poput nas?

- Želeo sam da pokažem ugao egzekutora, činjenicu da su u pitanju normalni ljudi, a ne monstrumi, kao i da istražim kako ubistvo može da postane posao. Nije me interesovao određeni geografski prostor i vreme, već univerzalna priroda nasilja. Zanimao me je eksperimentalni pristup, da posmatram ponašanje lika u određenoj situaciji, kao, na primer, koliko ima vremena da donese odluku da li će učestvovati ili ne u egzekucijama. Nisam želeo da dajem sud - izjavio je reditelj Vladimir Perišić. 

Film "Obični ljudi" će biti prikazan u konkurenciji za nagrade festivala u selekciji "Nacionalna klasa", u nedelju, 7. juna u 20 časova, u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta.

U okviru takmičarske selekcije “Nacionalna klasa” Festivala "Cinema City" biće prikazano deset domaćih filmova, među kojima je pet premijera. Pored ostvarenja "Ordinary People" Vladimira Perišića, publika festivala premijerno će pogledati filmove "Čekaj me ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića, "Jesen u mojoj ulici" Miloša Pušića, "Hitna pomoć" Gorana Radovanovića i "Neko me ipak čeka" Marka Novakovića. 

U konkurenciji će biti i "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića, "Turneja“ Gorana Markovića, "Beogradski fantom“ Jovana Todorovića, "Život i smrt porno bande“ Mladena Đorđevića i film "Tamo i ovde” Darka Lungulova. Nagrade se dodeljuju u kategoriji najbolji domaći film, najbolja režija, scenario, najbolja muška i ženska glavna uloga, najbolja fotografija i montaža. 

Francuska televizija TV5 je Perišićev film doživela na sledeći način:

Pogledajte još