Skoro u "crvenoj zoni" Fonda za mir: Srbija među najpropalijim zemljama

0

Prema analizi Fonda za mir Srbija je zauzela 92. mesto na listi Najpropalijih zemalja 2013. godine. Ova pozicija, sudeći po indeksu Fonda, svrstava nas u veoma nestabilne zemlje. Ali, nismo baš u "crvenoj zoni"…

Po “indeksu propalih zemalja 2013.” iza koga stoji Fond za mir, najuspešnija i najuređenija država na svetu je Finska koja ima svega 18 bodova koji predstavljaju “zbir svih rizika”. Finsku u stopu prate njeni skandinavski susedi Švedska, Norveška, a zatim su tu i Švajcarska i Danska.

Međutim, za razliku od Skandinavije, Srbija se baš i ne može pohvaliti ovim indeksom koji iznosi 74,4 čime smo stigli na 92. mesto liste “propalih zemalja” odnosno “zemalja u opasnosti”. Poput Srbije je i Bosna i Hercegovina, dok je Hrvatska po ovom rangiranju u znatno boljoj poziciji na 135. mestu. Crna Gora je na 134. mestu, pa je tako, zajedno sa Hrvatskom, svrstana u “stabilne države”.

Ipak, od svih bivših jugoslovenskih zemalja, Slovenija je najuređenija i nalazi se na visokom 16. mestu.

Među najnestabilnijim zemljama su Somalija, Kongo, Sudan, Južni Sudan i Čad.

U analizi Fonda za mir ocenjivali su se faktori poput siromaštva, ljudskih prava, zadovoljstva građana, ekonomskog razvoja, legitimnosti i sigurnosti države.

Ceo listing zemalja pogledajte OVDE!

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.