Severna Mitrovica drugi dan bez vode

Direktor Vodovoda "Ibar" u Kosovskoj Mitrovici Vladimir Rakić apelovao je na sve koji mogu da pomognu "kako bi se izbegle nesagledive posledice"."Ponašanje odgovornih u Vodovodu u južnom albanskom delu Kosovske Mitrovice prevršilo je svaku meru i prelazi sve norme korektnog ponašanja", rekao je Rakić.

On je ocenio da je na delu "iživljavanje i maltretiranje" građana koji žive u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu od strane ljudi koji su zaduženi za vodosnabdevanje na južnoj strani grada. Rakić je istakao da je nedopustivo to što nema informacija o kakvom se problemu radi.

"Apelujem na predstavnike međunarodne zajednice i sve ostale koji imaju autoriteta kod predstavnika južne Mitrovice da pomognu kako bi se prevazišao problem jer je situacija oko vodosnabdevanja alarmantna",
rekao je Rakić. Nestašicu vode nadležni u Vodovodu ublažavaju slanjem cisterni sa tehničkom vodom a flaširana voda u prodavnicama na severu Kosova je najtraženija roba ovog, kao i prethodnih leta.

Fabrika vode u selu Šipolje kod južne Kosovske Mitrovice izgrađena je osamdesetih godina sredstvima samodoprinosa građana Kosovske Mitrovice i Zvečana i kapacitet je bio i ostao 450 litara u sekundi.

Sa dolaskom međunarodnih snaga na Kosovo voda je usmerena ka Vučitrnu i Srbici gde se troši i za navodnjavanje. Sirovom vodom fabrika se snabdeva iz jezera Gazivode koje se nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još