Hakeri objaviil lične podatke o američkim vojnicima

Ovo se dešava dan nakon sajber napada koji je onesposobio pristup vladinim i sajtovima medija u Južnoj Koreji.

Hakerski napad u utorak, na godišnjicu početka Korejskog rata 1950, oborio je glavni sajt predsedničke kancelarije i nekih lokalnih listova, nateravši vlasti za sajber bezbednost da dignu uzbunu.

Identitet i motivi napada nisu odmah bili poznati, ali je on usledio u vreme kada su problemi sajber bezbednosti i nadgledanja privatne komuniakcije na internetu postali globalno pitanje, a Sjedinjene Države traže odbeglog bivšeg američkog obaveštajnog stručnjaka Edvarda Snoudena zbog odavanja detalja o nadgledanju interneta.

Seul je optužio Severnu Koreju za predhodne napade na južnokorejske banke, novine i vladinu mrežu, iako je Pjongjang negirao odgovorenost i tvrdio da je on žrtva.

Neidentifikovani hakeri su objavili da su upali i objavili javnosti lične podatke o više od dva miliona članova vladajuće južnokorejske partije i 40.000 američkih vojnika, uključujući one koji su stacionirani u Južnoj Koreji, preneo je Rojters.

"Videli smo sajtove na kojima su postavljeni detalji i snimke na kojima su navodno zabeleženi procesi upada u vebsajtove", rekao je jedan zvaničnik južnokorejske firme za bezbednost mreža NSHC.

Jedan zvaničnik ministarstva za komunikacije je rekao da vlasti istražuju prirodu napada, ali nije želeo da komentariše izveštaje o otkrivanju podataka američkih vojnika.

Ni predstavnici američke vojske koja u Južnoj Koreji drži 28.500 vojnika, nisu želeli da za sada kažu nešto o tome.

Severna i Južna Koreja su tehnički u stanju rata jer je Korejski rat 1950-1953 završen sporazumom o prekidu vatre, a ne ugovorom o miru. Prisustvo američkih vojnika u Južnoj Koreji garantuje da se prekid vatre ne prekrši.

U novinskim izveštajima navodi se da se među podacima o datumu rođenja i činova 40.000 vojnika, nalaze i podaci o članovima 25. pešadijske divizije i 3. diviziona marinaca i da su oni postavljeni na nenavedene sajtove.

Službeni sajtovi predsedničke Plave kuće i premijera bili su juče oboreni više od šest sati.

Veruje se da Severna Koreja ima veliku jedinicu za vođenje sajber rata i da njeni stručnjaci upadaju u mreže vladinih i finansijskih institucija u Južnoj Koreji. Seul je optužio Sever za obaranje sistema glavne južnokorejske komercijalne banke 2011. godine.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još