Zorana Mihajlović najavila prijavu protiv TENTA

0

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da će danas biti podneta prijva za privredni prestup protiv Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) zbog zagađenja vazduha u Obrenovcu pepelom.

Ministarka je novinarima posle skupa restruktuiranju EPS, kazala u Beogradu da se stanje u Obrenovcu normalizovalo, ali je Ministarstvo jutros ipak ponovo poslalo inspekciju u kontrolu.

Kazna za zagađenje je od 1,5 do tri miliona dinara. Mihajlović je istakla da njeno ministarstvo ima redovan inspekcijski nadzor i da je još u novembru naložilo TENT-u mere za deponiju pepela, među kojima je i predlog da posadi travu da vetar ne bi dizao pepeo u vazduh, ali to nije učinjeno.

Ministarka je podsetila da je zbog tog višegodisnjeg problema pre nekoliko godina podneta prijava protiv TENT-a koja je brzo odbačena.

Mihajlović je dodala da je problem i to što žitelji seku zaštitnu ogradu i puštaju stoku da pase na deponijama. Deponije pepela se prostire na 400 do 600 hektara i tu se deponuje oko dva miliona tona pepela godišnje. U ponedeljak 24. juna monitoring stanica Obrenovac – Centar izmerila je koncentraciju prašine u vazduhu 28 puta veću od dozvoljene.

(Izvor: Kurir )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.