Rusija: Duma zabranila "gej propagandu"

0

Gornji dom ruskog parlamenta usvojio je kontroverznu uredbu kojom se zabranjuje distribucija tzv. "gej propagande".

Zabranjuje se i popularisanje netradicionalnih seksualnih odnosa maloletnicima.

Ta uredba bi, prema rečima kritičara, mogla da bude korišćena za opravdavanje homofobnih akcija i za proizvoljno proganjanje homoseksualaca, a opoziciona novinarka Jelena Kostičenko je njeno usvajanje nazvala “početkom fašizma” u Rusiji, izveštava AFP.

Savet federacije je uredbu usvojio sa 137 glasova za i jednim uzdržanim. To je poslednja instanca pre nego što, potpisom predsednika Rusije, uredba dobije zakonsku snagu.

Predsednik Putin je danas izjavio kako će potpisati ovu uredbu, naglašavajući da se njom ne ugrožavaju ničija prava i da su “homoseksualci punopravni članovi ruskog društva”.

Putin je pozvao strane zemlje da se ne mešaju u rusku regulativu.

Pojedincima za kršenje ove uredbe u medijima ili na Internetu preti kazna od 100.000 rubalja, a organizacijama kazna do milion rubalja, kao i zabrana rada do 90 dana.

Stranim pojedincima za kršenje rečene uredbe takođe preti kazna od 100.000 rubalja, uz mogućnost zadržavanja u policijskom pritvoru do 15 dana i proterivanja iz zemlje.

Gornji dom Dume je ranije danas usvojio i uredbu kojom se zabranjuje da strani homoseksualni parovi, pa čak i nevenčani pojedinci u zemljama u kojoj su gej brakovi dozvoljeni, usvajaju rusku siročad.

Izvor: B92, Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.