Stari vlasnici traže hitno donošenje zakona

BEOGRAD, 1. juna 2009. (Beta) - Predstavnici Mreže za restituciju u Srbiji zatražili su danas da se hitno donose zakon koji će regulisati povraćaj oduzete imovine i najavili da će nastaviti poteste ako od Vlada ne dobiju potvrdu da će to pitanje biti rešeno pre nego što Skupština usvoji zakon o javnoj svojini.

"Oduzeta imovina je uglavnom u državnoj svojini, a partije i povlašćeni pojedinci, preko institucija države, gradova, opština i javnih preduzeća, sa njom gazduju nedomaćinski u korist tajkuna", rekao je na konferenciji na novinare kordinator Mreže Mile Antić.

On je naveo da je 97 odsto oduzete imovine građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište, koje bi lako moglo da se vrati bivšim vlasnica, ali da ne postoji politička volja da se to uradi.

"Na delu je ponovno pljačkanje građana, jer se ne primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji, usvojen 2003. godine, kojim je precizirano da su istekla prava korišćenja građevinskog zemljišta koja nisu bila stečene na osnovu vlasništva nad objektima koji se nalaze na tom zemljištu", ukazao je Antić.

Pogledajte još