Francuska: Gradonačelnik odbio da venča gej par

Žan-Mišel Kolo, gradonačelnik grada Arkanga, izazvao je pravu buru u javnosti pošto je postao prvi francuski zvaničnik koji je zvanično odbio da venča jedan gej par, a uz to dao i nekoliko provokativnih izjava, javila je agencija Frans pres.

"Za mene, brak je za ženu i muškarca, da imaju decu. Ne diskriminišem jer je istopolni brak jalov. To je parodija jednakosti, to je jedna velika laž", rekao je Kolo braneći svoj postupak.

Izabel Dige, advokatica para podnela je tužbu protiv Koloa zbog diskriminacije i odbijanja da ispuni dužnost, a gradonačelniku Arkanga, kako tvrdi, preti zatvorska kazna od pet godina i novčana u iznosu od 75.000 evra.

Ministar unutrašnjih poslova Manuel Val upozorio je Koloa (60), koji se na mestu gradonačelnika Arkanga nalazi već tri decenije, na "značajne sankcije".

Val je naveo da će svaki javni službenik koji odbije da ispoštuje zakon biti kriv za diskriminaciju i da mu preti zatvorska kazna do tri godine, kao i plaćanje odštete od 45.000 evra.

Francuska je u aprilu, nakon višemesečne žučne debate, kako u politici, tako i javnosti, postala 14. zemlja koja je legalizovala istopolne brakove.

Prvi istopolni brak u Francuskoj sklopljen je 29. maja.

Izvor: b92

Pogledajte još