Pet umrlih nakon ujeda krpelja na Kosovu

U prištinskoj bolnici leči se 11 bolesnika, od kojih su dva u teškom stanju. Lekari tvrde da situaciju drže pod kontrolom.

Juni je vreme intenzivnih zemljoradničkih radova. Ali, to znači i više posla za lekare u Domu zdravlja u Mališevu na centralnom Kosovu.

Razlog je ujed jedne vrste krpelja, koji izaziva krimsko-kongoansku hemoragičnu groznicu.

Višedecenijski problem

Iako ovaj problem postoji decenijama, u Domu zdravlja kažu da je ove godine povećan broj onih koji su tražili pomoć.

“Prvi je slučaj zabeležen na Kosovu još 1954. Ali, nakon toga do 1989. nismo imali problema s bolešću. Međutim, od 1999. u kontinuitetu primamo pacijente sa hemoragičnom groznicom. Prošle godine jedan je preminuo dok smo u ovoj godini - od početka marta do danas primili čak 1.374 građana Mališeva. Među njima 12 pacijenata bilo je zaraženo hemoragičnom groznicom. Troje od njih je nažalost preminulo”
, kaže Besim Zogaj, direktor Doma zdravlja u Mališevu.

Porodica Hoti iz sela Carraluk živi od zemljoradnje. Qazim je otac troje dece. Kaže da se plaši ujeda krpelja, ali da mora da radi u njivama da bi prehranio porodicu.

“Stalno smo u strahu. Prošle nedelje sam poslao sina u Dom zdravlja da mu skinu krpelja sa tela, a ove nedelje i ja sam bio tamo, da skinem krpelja sa noge. Mislim da Vlada i Opština rade dosta, jer zaprašuju ulice i dvorišta, ali ni oni valjda ne mogu da rade nešto više. Jedino ako bi prskanje insekta bilo iz vazduha, onda bismo možda mogli da ih se rešimo”
, navodi Qazim Hoti.

U Ministarstvu zdravlja Kosova kažu da čine sve što mogu kako bi pomogli da se problem reši.

(Izvor: Al Jazeera )

Pogledajte još