Dačić lobira za brži evropski put Srbije

Ako u petak bude donesena konačna odluka, to će biti istorijski trenutak za Srbiju, rekao je Dačić i dodao da će Beograd u potpunosti primijeniti dogovor sa Prištinom o normalizaciji odnosa.

Visoka predstavnica zadovoljna je jučerašnjim zaključcima ministara EU-a.

Ona je rekla da je na jučerašnjem sastanku Veća za opšte poslove svih 27 zemalja članica odalo priznanje Beogradu i Prištini za hrabrost i ogroman posao koji su uradili.

Novi pregovor
i

"Oni su Veću Evropske unije predložili otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, odmah. Oni su predložili konkretan datum, januar naredne godine kao kranji rok. To su dva elementa koji su nam bili potrebni i zadovoljna sam da smo ih dobili. Kada se Veće sastane u petak, bit će doneta odluka na osnovu ovih preporuka, a ja ću biti tamo da kažem: Srbija je svoj posao uradila i da je sada red na Evropskoj Uniji"
, poručila je Ešton.

"Za nas je najbitnija stvar da Srbija dobije bezuslovnu odluku. To znači da nema novih uslova i da nema novih sednica raznih komiteta i saveta koji bi ponovo potvrđivali tu odluku. I to je za nas najvažnije pitanje",
izjavio je Dačić.

On je dodao da Srbija mora da se okrene novim pregovorima, a to znači pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji.

"I da znate da mi te razgovore ne želimo da vodimo deset godina, nego da što pre, u roku od četiri-pet godina uđemo u Evropsku uniju", kazao je premijer Srbije.

Predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso čestitao je Ivici Dačiću, Vladi Srbije, kao i građanima, "zato što su otvorili vrata narednoj važnoj fazi evropskog puta Srbije".

"Premijer Dačić naporno je radio da bi to postigli, posebno istorijski dogovor sa Prištinom"
, rekao je Baroso.

(Izvor: Al Jazeera )

Pogledajte još