Poslednji dan za prijave, veliko interesovanje brucoša

Iako se još danas očekuje veliki broj prijava, takva situacija je prisutna na Ekonomskom fakultetu, Elektro-tehničkom fakultetu (ETF), Fakultetu bezbednosti, Fakultetu političkih nauka (FPN)...

Kako je Tanjugu rekao dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić, za studiranje ekonomije prijavilo se blizu 1.500 budućih brucoša, a taj fakultet prima 1.350 studenata.

Poraslo interesovanje za Fizički fakultet
Za razliku od prethodnih godina, kada su jedva popunjavali kvote, za Fizički fakultet ove godine vlada veće interesovanje - do sada se prijavilo oko 110 kandidata, što je za 20 više u odnosu na prošlu godinu. "Očekujemo da će budžetska mesta biti popunjena u prvom krugu. Na budžet upisujemo 140 kandidata i 25 samofinansirajućih", rekao je prodekan za nastavu Ivan Dojčinović.

"Očekujemo da se danas prijavi još 150-200. Interesovanje je otprilike na nivou prošlogodišnjeg" rekao je Boričić i dodao da polaganje ispita na tom fakultetu počinje 3. jula.
Situacija nije bitno drugačija ni na ETF, čiji je dekan Branko Kovačević u izjavi Tanjugu precizirao da taj fakultet prima 600 brucoša, a da se do sada prijavilo 860.

"To je za deset odsto više nego 2012. godine"
kazao je Kovačević i dodao da polaganje prijemnih ispita na tom fakultetu počinje 1. i 2. jula.

Veliko interesovanje budućih studenata vlada i za Fakultet bezbednosti, koji, kako je Tanjugu rečeno u toj instituciji, prima 390 studenata, a do sada se prijavilo preko 700.

I na FPN, kako je rekao dekan Ilija Vujačić, vlada veliko interesovanje - od 500 raspoloživih mesta za studiranje na tom fakultetu prijavilo se više od 800, a očekuje se da do kraja prijavljivanja taj broj bude oko 1.000.

"Takva situacija je bila i prošle i pretprošle godine", rekao je Vujačić i dodao da je polaganje ispita na tom fakultetu u nedelju, 30. juna.

Gužve ima i na Pravnom fakultetu, gde se u prva dva dana prijavilo 1.210 kandidata, od raspoloživih 1.500 mesta - 600 budžetskih i 900 samofinansirajućih.

"Očekujemo da će u prvom krugu biti popunjena sva mesta"
rekao je Tanjugu portparol tog fakulteta Dragiša Potić.

Tradicionalno, veliko interesovanje vlada i za Medicinski fakultet, gde se u prva dva dana prijavilo 900 kandidata, a prema rečima pofesora Petra Bulata, na osnovu preuzetih upisnih kompleta očekuje se da će do kraja današnjeg dana imati 1.050 kandidata, što je više u odnosu na prošlu godinu.

Polaganje prijemnog na tom fakultetu zakazano je za 3. jul, a indekse će dobiti 450 budžetskih i 50 samofinansirajućih studenata.

Na budžetu 965 više studenata nego prošle godine
U školskoj 2013/2014. godini na teret države studiraće 36.983 novih studenata, što je 965 više nego lani.

Dokumenta za upis
Kandidati koji steknu pravo na upis podnose originalna dokumenta, izvod iz matične knjige rođenih, dva obrasca ŠV-20, indeks (ukoliko fakultet ne obezbeđuje indekse), dve fotografije, dokaz o uplati školarine za samofinansirajuće studente, dokaz o uplati naknade za Centar za razvoj karijere i po potrebi druge dokaze.

Posle polaganja ispita, koji će od fakulteta do fakulteta biti polagani od 30. juna do 3. jula, očekuje se da fakulteti preliminarne liste objave najkasnije 5. jula.

Redosled kandidata za upis u prvu godinu utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjem obrazovanju (najviše 40 bodova) i rezultata na prijemnom ispitu (najviše 60 bodova).
Nakon rokova za žalbu i objavljivanja konačnih rang lista fakulteta i univerziteta, upis, u zavisnosti od fakulteta, počinje od 10. jula i mora biti završen do 14. jula.

Prema kalendaru upisa, 15. jula fakulteti dostavljaju spisak preostalih slobodnih mesta za septembarski rok koji traje od 2. do 17. septembra.
O trošku države na osnovnim i integrisanim studijama školovaće se 21.717 studenata, osnovnim i strukovnim studijama 6.989 studenata, a na master akademskim studijama na budžetu će naredne školske godine studirati 8.277 studenata.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još