Japanski naučnici klonirali miša iz kapi krvi

U izveštaju objavljenom u časopisu Biology of Reproduction stručnjaci su objavili da su prikupili ćelije krvi iz repa miša i upotrebili ih za kloniranje ženke koja je živela normalan životni vek i rađala mlade.

Tim naučnika nedavno je stvorio čak 600 tačnih genetskih kopija jednog miša. Klonirani su ih iz različitih ćelija donora, među kojima i iz belih krvnih zrnaca u limfnim čvorovima, iz koštane srži i jetre.

U novoj studiji Atsuo Ogura i njegovi kolege pokušali su da utvrde može li se krv upotrebiti za kloniranje. Uzeli su krv iz repa miša, izolovali bela krvna zrnca iz njih i izvadili jezgra za eksperimente kloniranja u kojima je korišćena ista tehnika kakva je upotrebljena za kloniranje ovce Doli.

Nova studija je prvi put pokazala da se miševi mogu klonirati iz perifernih krvnih ćelija. "Ćelije su se mogle upotrebiti odmah nakon prikupljanja, a životinje donore nije bilo potrebno ubijati'', naveli su autori u svom izveštaju.

"Ova tehnika mogla bi se upotrebiti za stvaranje istovetnih genetskih kopija dragocenih vrsta miševa koji se ne mogu stvarati drugim tehnikama potpomognute reprodukcije kao što je komercijalna veštačka oplodnja", objasnili su oni.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još