Turska: provera Fejsbuk i Tviter profila

List "Aksam" objavio je da je policija dostavila tužilaštvu u Istanbulu spisak od 35 ljudi, koji su vređali premijera Režepa Tajipa Erdogana i druge zvaničnike u vladi, na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

Vest o istrazi potvrdio je zamenik premijera Bekir Bozdag, koji se, međutim, nije izjasnio o listama imena korisnika društvenih mreža koji su na proveri.

Bozdag je rekao da na društvenim mrežama ima mnogo "vulgarnosti i huljenja" koji se kose sa zakonom. Turski zakon, inače, zabranjuje vređanje javnih ličnosti, preneo je AP.

"Ništa ne menja ako su takva krivična dela i kršenje zakona izvršeni na Fejsbuku, Tviteru ili nekim drugim elektronskim putem", rekao je Bozdag.

Turske vlasti saopštile su juče da su od društvene mreže Tviter zatražile da otvori predstavništvo u toj zemlji, kako bi oštrije kontrolisale mrežu, koju optužuju za podsticanje antivladinih protesta.

Dok su glavni turski mediji uglavnom u početku ignorisali proteste, društvene mreže Tviter i Fejsbuk postale su oglašivači protivnika turske vlade.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan opisao je mreže kao što je Tviter kao nevolju, iako je redovno koriste i članovi njegove partije i rekao da one "šire laži o vladi u nameri da terorišu društvo".

Prema izveštajima lokalnih medija, policija je uhapsila nekoliko desetina ljudi, optuživši ih da su, putem društvenih mreža, podsticali proteste.

"Poručili smo svim društvenim medijima da... ako rade u Turskoj, moraju da poštuju turske zakone"
, saopštio je ministar za saobraćaj i komunikacije Binali Jildirim novinarima.

"Kad nam je potrebna informacija, želimo da imamo nekoga u Turskoj ko će nam je obezbediti... to treba da bude naš sagovornik, u koga možemo da imamo poverenja i ko će ispraviti grešku ako je bude bilo", dodao je Jildirim.

Dok Ankara nema problem s Fejsbukom, koji izvesno vreme sarađuje s turskim vlastima i ima predstavnike u Turskoj, Tviter nije pokazao "pozitivan pristup", kazao e Jildirim.

"I Tviter će se najverovatnije prilagoditi. U protivnom, doći ćemo u situaciju koju nećemo moći da tolerišemo", istakao je on, dodajući da cilj ovih mera nije ograničavanje medija.

Neimenovani zvaničnik ovog ministarstva rekao je za Rojters da je vlada pozvala Tviter da otkrije identitete korisnika koji su postavljali komentare protiv vlade i premijera.

Za sada nije poznato da li je i kako Tviter odgovorio na ovaj poziv turske vlade.

U međuvremenu, društvena mreža Fejsbuk saopštila je da nije prosledila podatke o korisnicima turskim vlastima, posle zahteva u vezi sa protestima, kao i da je zabrinuta zbog takvih zahteva.

Turska je 2008. na više od dve godine zabranila sajt Jutjub, pošto je na njemu postavljen video snimak koji je, prema mišljenju vlasti, vređao osnivača Republike Mustafu Kemala Ataturka.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već dugo vrše pritisak na Tursku da reformiše stroge zakone o Internetu.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još