Obama na turneji po afričkom kontinentu

Princip jednakosti treba da bude putokaz za sve države i vlade, rekao je on prilikom dolaska u Senegal, na pitanje novinara da prokomentariše odluku Vrhovnog suda SAD o gej brakovima, s obzirom da dolazi u posetu državama gde se homoseksualizam smatra krivičnim delom.

Obama je rekao da razume da različite kulture i religije imaju drugačije poglede i tradiciju, ali da princip jednakosti treba da bude putokaz za te države i vlade.

(old_image)

"Želim da narod u Africi zna u šta ja verujem. Bez obzira na rasu, religiju, pol ili seksuanu orijentaciju, svi bi trebalo da imaju ista prava pred zakonom", dodao je predsednik Amerike.

Njegov domacin, senegalski predsednik Maki Sal, rekao je da je Senegal "veoma tolerantna država" i da nije homofobična, ali da još nije spremna da dekriminalizuje homoseksualizam.

Njegova turneja je započela posetom Kući robova, utvrđenju sagrađenom krajem 18. veka na Gori ostrvu, na senegalskoj obali, što je tada bilo tranzitno mesto za prevoz robova.

Rojters, međutim, poseća da je Obama tokom svog prvog mandata samo jednom bio u Africi i to tokom jednodnevne posete Gani.

"Veliko je zadovoljstvo za nas da je svet toliko napredovao da crni čovek može da bude predsednik Amerike", kaže Abdul Aziz Signjane, dok kupuje majicu sa Obaminim likom u prestonici Senegala Dakaru.

Britanska agencija prenosi da se Obama danas neći obraćati građanima, već je njegov glavni govor planiran za nedelju tokom posete univerzitetu u južnoafričkom gradu Kejptaunu.

Američki predsednik je potvrdio da planira posetu Južnu Africu, ranije najavljenu za petak, i pored teškog zdravstvenog stanja u kome se nalazi nekadašnji lider te zemlje Nelson Mendela.

Obama je kazao da je još kao student ušao u političke vode inspirisan Mendelom, dodavši da je on heroj, čije će nasleđe ostati i iza njega.

Predsednik SAD je istakao da poseta Africi ima za cilj promociju demokratije, kao i jačanje trgovinskih i ekonomskih veza.

Rojters podseća da je poslednjih godina Kina ušla kao značajan ekonomski investitor na afrički kontinent.

Izvor: blic

Pogledajte još