Četvoro dece zaraženo pantljičarom u novosadskom vrtiću

0

Četvoro dece u vrtiću „Spomenak“ u Novom Sadu zaraženo je velikom pantljičarom (dečje velike gliste). Roditelji su u panici i strahuju da je mnogo više dece obolelo i plaše se epidemije. Ipak, u PU „Radosno detinjstvo“ uveravaju da nema razloga za paniku i da su preduzete sve higijenske mere kako se bolest ne bi širila, piše list "24 sata".

Simptomi velikih glista su jak svrab u analnoj i vaginalnoj regiji, kao i vidljiva jajašca gliste u stolici. Međutim, lekari upozoravaju da nijedan od ovih simptoma ne mora da se manifestuje. Dvoje obolele dece su u jaslenoj grupi, a dvoje iz mlađe predškolske grupe i oni su u srodstvu. Andrijana Godan-Ratković, čijoj je ćerki među prvima laboratorijski dokazano prisustvo dečjih glista, rekla je da je odmah obavestila zaposlene u vrtiću.

Simtomi
Simptomi velikih glista su jak svrab u analnoj i vaginalnoj regiji, kao i vidljiva jajašca gliste u stolici. Međutim, lekari upozoravaju da nijedan od ovih simptoma ne mora da se manifestuje.

Međutim, kako kaže, iako su vaspitačice roditelje uputile u to šta se dešava, pojedini su odbili da odvedu decu na analizu i dovode ih u vrtić. Ona kaže da će problem postati još veći jer se “Spomenak” zatvara 1. jula i sva deca prelaze u vrtić “Guliver” u Novom naselju.

Drugi roditelji, međutim, krivicu svaljuju na „Radosno detinjstvo“.

“Morali su da vode više računa o higijeni i da spreče da deca dobiju gliste”, kaže jedan ogorčeni roditelj.

(Izvor: Blic )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.