Španija na penale eliminisala Italiju i otišla u finale Kupa konfederacija

Susret je posle 90 minuta igre i produžetaka završen bez golova (0:0).

Španija će u finalu igrati protiv domaćina Brazila, koji je juče u Belo Horizonteu pobedio Urugvaj sa 2:1.

Aktuelni svetski i evropski prvaci produžili su neverovatnu seriju na 29 takmičarskih utakmica bez poraza, ali su večeras u Fortalezi prošli u finale Kupa konfederacija sa mnogo sreće. Ne zbog bolje "penal-lutrije" već zato što su u prvih 90 minuta bili apsolutno nadigrani i izbegli ubedljiv poraz.

Italijani su u tom periodu blistali i malo je nedostajalo da prosto nokautiraju rivala. Izabranici selektora Ćezarea Prandelija igrali su sjajno, poletno i otvoreno, stvorili niz povoljnih šansi i pravo je čudo kako već tada nisu osigurali finale.

Sprečio ih je, međutim, izvanredni golman Iker Kasiljas, koji je bravuroznim intervencijama branio udarce Ðakerinija, Mađa, De Rosija i ostalih. Španci su bili neprepoznatljivi, skoro bez šansi protiv nadahnutog rivala i teškom mukom su izborili produžetke.

Ekipa "furije" donekle je sredila redove u produžecima i, za divno čudo, zaigrala opasnije tek u finišu drugog produžetka. U iscrpljujućoj, divovskoj borbi, nakon koje su pojedini fudbaleri jedva stajali na nogama, pobednik je ipak odlučen izvođenjem penala.

Svi igrači Španije bili su precizni (Ćavi, Inijesta, Pike, Ramos, Mata, Buskec, Navas), a odlučio je promašaj Bonućija, koji je loptu poslao preko gola nakon što su penal kod Italijana realizovali Kandreva, Akvilani, De Rosi, Ðovinko, Pirlo i Montolivo.

Italijanski fudbaleri nosili su crnu traku oko ruke u znak počasti bivšem reprezentativcu i igraču Milana i Fiorentine Stefanu Borgonovu, koji je ranije danas preminuo u 49. godini posle teške blesti.

Španija - Italija 7:6 penalima (0:0, 0:0)

Španija: Kasiljas, Arbeloa, Pike, Ramos, Alba, Inijesta, Buskec, Ćavi, Pedro (od 79. Mata), Tores (od 94. Havi Martinez), Silva (od 53. Navas).

Italija: Bufon, Barzalji (od 46. Montolivo), Bonući, Kjelini, Mađo, Pirlo, De Rosi, Ðakerini, Kandreva, Ðilardino (od 91. Ðovinko), Markizio (od 80. Akvilani).

Sudio je Hauard Veb iz Engleske.

Španija će u finalu Kupa Konfederacija 30. juna u Rio de Žaneiru igrati protiv Brazila, a istog dana od 18 sati u Salvadoru sastaju se Italija i Urugvaj u mecu za treće mesto.

Večerašnjoj utakmici, kao i svim dosadašnjim na turniru Kupa konfederacija, prethodili su sukobi demonstranata sa policijom. Velika grupa antivladinih demonstranata najpre je mirno išla ka stadionu u Fortalezi, a do sukoba je došlo kada se približila zoni bezbednosti na oko dva kilometra od stadiona. Policija je ispalila suzavac i gumene metke kako bi rasterala oko 5.000 okupljenih demostranata, koji su odgovorili petardama i kamenicama.

U jednom trenutku jedna grupa je probila policijski kordon i krenula ka stadionu, ali su je pripadnici organa reda ipak zaustavili i suzbili ozbiljnije nemire.

Ovo je bio najnoviji u nizu protesta koji od 17. juna potresaju Brazil.

(Tanjug)

Pogledajte još