Van Rompej: Otvaramo pregovore sa Srbijom

0

Evropski savet odlučio je da počnu pregovori sa Srbijom za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Evropskog saveta, Herman van Rompej, javlja RTS.

Evropski lideri odlučili su danas da otvore pristupne pregovore sa Srbijom, saopštio je na Tviteru Herman van Rompej.

Prva pristupna konferencija za Srbiju biće održana najkasnije u januaru“, rekao je Van Rompej.

Foto: Twitter

On je rekao da je ovo istorijski trenutak za Balkan, ne samo zato što član evropske porodice postaje Hrvatske, već i zato što su veliki korak u evropskim integracijama napravili Srbija i Kosovo.

Poslednje dve odluke su donete kao direktan rezultat hrabrog sporazuma koji su postigli Beograd i Priština“, istakao je Van Rompej, ponovo najavivši posetu Beogradu, a zatim i Prištini.

Neki od ministara zemalja EU i zvaničnici Saveta ministara EU koji prate zasedanje vođa Unije izrazili su ranije danas čvrsto uverenje da će biti usvojena odluka da se kreće u pregovore sa Srbijom i da će to pouzdano početi do kraja januara iduće godine.

Kako javlja Beta, lideri EU su u zaključcima osim datuma međuvladine konferencije (najkasnije januar 2014) naglasili i da će prethodno “na “uobičajenom zasedanju o proširivanju biti potvrđen mandat za pregovore (pregovarački okvir) koji će u međuvremenu izdraditi Evropska komisija.

Nemačka je tokom današnjeg sastanka zadržala stav da pre pristupne konferencije u januaru usledi provera implementacije briselskog sporazuma Beograda i Prištine. Međutim, kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, u tekstu zaključka nema odredbe o “proveri“ u decembru, koja je ranije pominjana u nacrtu tog dokumenta.

Uskoro opširnije…

Izvor: Beta, RTS, B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.