Polažu malu maturu u avgustu iako se ne boduje

U Ministarstvu prosvete za "Danas" kažu da su svi đaci na kraju osmog razreda obavezni da izađu na malu maturu, jer je to uslov da bi dobili sertifikat o završenoj osnovnoj školi.

Međutim, i ova deca će se upisivati samo na osnovu uspeha u osnovnoj školi i rezultata sa takmičenja, jer bi u suprotnom bili u neravnopravnom položaju u odnosu na đake koji su prošle nedelje polagali testove iz srpskog i matematike, piše "Danas".

Prema podacima Ministarstva, na završni ispit izašlo je 98,6 odsto učenika.

Testiranje u avgustu očekuje oko 1.000 svršenih osnovaca, koji iz opravdanih razloga (bolest i slično) nisu mogli da polažu maturu u junu.

Ovi đaci ravnopravno će konkurisati za upis u sve srednje škole u Srbiji, bez obzira na to što će upisne kvote u velikom broju škola biti popunjene u prvom i drugom krugu. Međutim, da bi upisali školu koju žele, moraće da imaju jednako ili više bodova od poslednjeg primljenog kandidata, objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

U osnovnim školama juče je završena predaja lista želja, a svršeni osnovci i njihovi roditelji sa neizvesnošću očekuju narednu nedelju, tačnije 7. jul, kada će biti objavljen raspored đaka po srednjim školama i obrazovnim profilima.

(Izvor: Danas)

Pogledajte još