Šta političari iz Srbije kažu za početak pregovora?

Sednica vlada svih 28 država članica biće održana najkasnije u januaru na zahtev Nemačke, najavio je premijer i dodao:

"Nismo najzadovoljniji zbog toga što je u januaru, ali u svakom slučaju je ovo istorijski dan". On je rekao da je odluka, ne samo konačna, već i da nema dodatnih uslova.

"To sam još juče najavio zato što me je (predsednik Evropskog saveta Herman) van Rompej pozvao telefonom da nas upozna sa predlogom", kazao je Dačić, ističući da je "taj predlog danas promenjen nabolje".

"Danas su otvoreni pregovori, nema dodatnih uslova i novih sastanaka Evropskog saveta, odluka je konačna", istakao je Dačić.

Nikolić: Srbija poželjna u EU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom predstavlja signal da smo u Evropskoj uniji poželjni i ravnopravni.

Nikolić je naveo da je to jasan znak da je Srbija vratila ugled u svetu, kao i da "car Lazar 1389. nije imao drugi izbor, ali ga mi sada imamo".

Šta je sve Nikolić rekao ovim povodom - možete pročitati u posebnoj vesti.

Mrkić: Potvrda odgovorne politike

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je danas da je današnjom odlukom EU o otvaranju pristupnih pregovora Srbija konačno ušla u nepovratni proces koji vodi tome da naša zemlja postane jedna od najprivlačnijih zemalja ovog dela Evrope.

"Odluka je upravo ono što sam i očekivao. Dobijena je puna potvrda da Srbija vodi odgovornu politiku i da Vlada i predsednik Srbije Tomislav Nikolić vode svoj narod ka bezbednim i prosperitetnim vremenima", ocenio je Mrkić.

On je istakao da se ne radujem posebno tekstu zaključaka, jer ga je odavno očekivao i o tome izveštavao našu javnost.

"Srbija konačno ulazi u procese koji su nepovratni i čijim odvijanjem će ona postati jedna od najprivlačnijih zemalja ovog dela Evrope", istakao je šef srpske diplomatije.

"Nikako se ne sme zaboraviti da smo uspeli da obezbedimo sadašnjost i budućnost naše braće na Kosovu i Metohiji, a da pri tom otvaramo prostore prijateljstva prema albanskim komšijama ali i svim drugim nama vrlo bliskim narodima u području u kome živimo", ukazao je ministar.

"Srbija je i ovim činom, dobila priznanje od svoje buduće evropske familije, čije vrednosti i stremljenja najiskrenije deli", zaključio je Mrkić.

Grubješić: Dobili smo jasnu odluku

Potpredsednica Vlade Srbije za evrointegracije Suzana Grubješić kaže da današnja odluka lidera EU nije ni zeleno svetlo, ni uslovni datum već jasna odluka da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom.

Grubješić je novinarima u Briselu rekla da će Evropska komisija početi izradu pregovaračke platforme, i podsetila da će prva međuvladina konferencija, kojom se i formalno otvaraju pregovori, biti održana najkasnije u januaru.

Upitana da li je moguće da, kada Evropski savet bude potvrđivao tu platformu, dođe do novih problema, Grubješić je rekla da ne bi trebalo da bude nikakvih problema, i da Srbija ima i vremena i znanja da taj posao obavi.

"Pred nama je veliki posao. Posle 12 godina dočekali smo da se i ovaj zadatak završi i ispuni. Želim da zahvalim građanima koji su sve ovo vreme podržavali evropski put koji nije ni lak ni jednostavan", rekla je Grubješić.

Prema njenim rečima, današnja odluka nije poklon Srbiji , jer Srbija je tu odluku zaradila obavivši veliki posao.

"Još veći posao je pred nama, jer proces pregovaranja je dugotrajan", rekla je Grubješić, dodavši da ne može da precizira koliko će on trajati.

Upitana šta Srbiju čeka u narednim mesecima, ona je rekla da će pregovaračku platformu koju će napraviti Evropska komisija potvrditi Evropski savet, a da je na Srbiji da završi tehničko-operativni posao, pre svega formiranje pregovaračkog tima i određivanje glavnog pregovarača.

Nebojša Stefanović: Priznanje za zemlju

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže da odluka Evropskog saveta predstavlja priznanje za zemlju, kao i da je parlament spreman da obavi svoj deo posla u pripremi za početak pregovora.

"Za skupštinu to znači puno posla. Ono što je dobro je da smo mi do sada izpunili ono što je obećano", rekao je Stefanović.

Prema rečima predsednika Narodne skupštine, odluka Evropskog saveta predstavlja veliku obavezu za Srbiju, ali i priznanje za ono što je do sada urađeno.

"Datum za pregovore pokazuje da je EU vrednovala napore Srbije".

DSS: Tražiće da izručimo celo Kosovo

Demokratska stranka Srbije smatra da Srbija neće dobiti tačan datum za početak pristupnih pregovora sa EU dok Vlada Srbije ne ispuni sve zahteve Prištine i preda Kosovo, izjavio je danas potpredsednik DSS Slobodan Samardžić.

"Datuma nema. Datum se odlaže za januar, a u decembru će Evropski savet oceniti šta je Srbija uradila na primeni briselskog sporazuma, dakle igra se nastavlja"
, rekao je Samardžić dodajući da je savet u svojoj odluci sledio preporuke nemačkog parlamenta i da je odlučivanje o datumu praktično pomereno za decembar.

On je dodao da će Vlada Srbije u međuvremenu morati da ispunjava sve zahteve iz Brisela i Prištine, a kao jedan od primera naveo je zahtev Bundestaga da se uklone barikade na mostu na Ibru, koje dele Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo.

"Srbija neće dobiti datum dok ne izruči kompletno Kosovo", rekao je Samardžić i dodao da bi Srbija trebalo da prekine evropske integracije.

DS: Dobra vest iako nismo dobili konkretan datum

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić je ocenio da je donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa EU dobra vest za građanke i građane Srbije, iako Srbija danas nije dobila konkretan datum za početak pregovora.

"DS ohrabruje vladajuće stranke u Srbiji da nastave sa procesom primene briselsog sporazuma i da ne budu obeshrabrene činjenicom da konkretan datum danas Srbija nije dobila", rekao je na konferenciji u DS.

Pajtić je istakao da je dug put pred Srbijom na putu učlanjenja u EU i ocenio da sam početak pregovora ne znači mnogo ukoliko ne dođe do reforme ekonomskog, političkog, pravnog i obrazvonog sistema.

LDP: Ne smemo propustiti šansu

Srbija nikako ne sme da propusti šansu koju joj je dala Evropska unija i mora da sprovede sve sporazume u vezi sa Kosovom, rekao je danas poslanik Liberalno demokratske partije u Skupštini Srbije Bojan Đurić.

"Činjenica je da će pregovori najverovatnije početi u januaru i to govori da EU očekuje primenu sporazuma sa Kosovom. Kosovski izbori moraju da budu sprovedeni u potpunom redu", rekao je Đurić.

On je istakao da Srbija isto tako ima obavezu da bude "ozbiljna u sprovođenju reformi", jer, kako kaže, "ne možete uvesti zemlju u EU sa deficitom od dve milijarde".

"Ne sme biti opuštanja i slavodobitništva da ne bismo kao mnogo puta do sada prokockali šansu", rekao je Đurić.

Jedinstvena Srbija: Ubedili Nemačku

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović kaže da odluka Evropskog saveta znači da je većina zemalja članica Unije uspela da ubedi predstavnike Nemačke da pregovori sa Srbijom otpočnu bez dodatnih uslova.

Petrović je rekao da je njegova stranka zadovoljna zbog odluke o otpočinjanju pregovora i dodao da očekuje da ekonomija Srbije napreduje zahvaljujući novcu iz pristupnih fondova EU.

Nova Srbija: Priznanje za rad

Nova Srbija smatra da je odluka o pokretanju pregovora odlična vest i da predstavlja priznanje za ono što je Srbija do sada uradila, kaže poslanica te stranke Dubravka Filipovski.

Ona ističe da će građani imati koristi od reformi koje će se sprovoditi zarad ulaska u EU, kao i da će Srbija moći da koristi pristupne fondove EU.

"Očekujem da se vrlo brzo oformi pregovarački tim Srbije", rekla je Filipovski.

(Izvor: Agencije, Novi magazin)

Pogledajte još