Beograd rešen da obnovom Starog sajmišta ispravi istorijsku nepravdu

Željko Ožegović, član Gradskog veća i predsednik Komisije za utvrđivanje stanja na području spomeničkog kompleksa i kulturnog dobra “Staro sajmište”, upoznao je danas dr Rubena Fuksa, predsednika Saveza jevrejskih opština, sa planovima rekonstrukcije ovog spomeničkog kompleksa i aktivnostima koje je grad sproveo u poslednjih godinu dana.

"Grad Beograd je rešen da nastavi poslove na rekonstrukciji Starog sajmišta, a ti poslovi su praktično i započeti raspisivanjem tendera za tehničku rekonstrukciju tog prostora. Naša je namera da ispravimo istorijsku nepravdu i vratimo moralni dug prema žrtvama. Iako ovo nije lokalno pitanje, već državno, svim onim što činimo želimo da podstaknemo i sve one koji mogu da daju svoj doprinos, od državnih organa do nevladinih organizacija i Saveza jevrejskih opština da nam pomognu", istakao je Ožegović.

Kako je pitanje kompleksno, Ožegović je naveo da su problemi rešavani na više nivoa, od rešavanja imovinskih odnosa, preko prikupljanja dokumentacije, do rešavanja pitanja iseljenja umetnika.

- Paralelno sa ovim aktivnostima razmišljamo i o definisanju programskog sadržaja koji će biti u i na tom prostoru, a za koji trenutno formiramo posebnu komisiju. Nastojanje da se suočimo sa svim tim problemima jasno pokazuje našu rešenost da taj prostor dobije status kakav zaslužuje-naveo je Ožegović.

Predsednik Saveza jevrejskih opština istakao je zadovoljstvo jer je nakon niza decenija status Starog sajmišta počeo da se rešava.

"Jevrejska zajednica je zainteresovana za ceo projekat memorijalnog kompleksa i očekujemo mesto gde bi napravili muzej holokausta koji ne bi samo komemorisao tadašnji “Judenlager Semlin”, već i ostale žrtve širom Srbije. Izrazili smo želju da nam se dodeli Nemački paviljon koji bi pokušali da uredimo poput sličnih muzeja u Jerusalimu, Vašingtonu, Parizu, Berlinu", naveo je dr Fuks.

Susretu je prisustvovala i Aleksandra Fulgosi u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda koji je izradio projekat trenutnog stanja Centralne kule, a sačiniće i projekat zatečenog stanja za Italijanski i Čehoslovački paviljon koji su pod ingerencijom grada.

Izvor: blic

Pogledajte još